Българин купи най-скъпия дом във Виена

stat 11:52  |  23 април 2013 | | / Редактор Лилия Чалева
Толкова високи цени за жилища, каквито са цените в “Пале Принсипе”, Австрия досега не е виждала Толкова високи цени за жилища, каквито са цените в “Пале Принсипе”, Австрия досега не е виждала
Сн.: EPA/БГНЕС

Милиардери и милионери от цял свят станаха съседи в един от най-скъпите домове във Виена. Врата до врата ще живеят петролни шейхове, шефове от “Газпром”, германски и австрийски предприемачи, както и един български бизнесмен в най-скъпата сграда Пале Принсипе", съобщи в. “Виртшафтсблат”.

По информация на “24 часа” собственикът на строителна фирма Христо Йорданов Христов е сред малцината щастливци, закупили луксозните жилища още преди месеци.
“Пале Принсипе” се намира на един хвърлей от катедралата “Свети Стефан”, на “Хоен Маркт” 12. Толкова високи цени за жилища, каквито са цените в този дом, Австрия досега не е виждала.

Цената на квадратен метър е 25 000 евро. Жилищата са между 90 и 500 кв. м. Най-скъпото е над 14 милиона евро. Българинът е избрал едно от най-евтините в сградата, което не струва по-малко от 2 225 000.

В планирането на вътрешното пространство е участвал прочутият архитект Аркан Зейтиноглу. Според сайта на фирмата продавач най-скъпите жилища са два апартамента тип пентхауз с тераса от 70 квадратни метра. Тя предоставя 360-градусов панорамен изглед. “Единствената пречка пред погледа на обитателя ще е катедралата “Свети Стефан”, казват от фирмата, организирала продажбите.

В сградата има частен СПА център и всеки може да стигне до покоите си с личен асансьор. Таваните са високи 6 метра. Климатиците са по най-нова технология и може да се командват чрез мобилния телефон дори и от чужбина.
Гаражът струва допълнителни 80 000 евро за място.

Къщата бе купена през 2010 г. от инвестиционното дружество JP Immobilien. Тя е на 6 етажа и е построена в неокласически стил. На първите два етажа ще се настанят офиси, над тях има 20 жилища.

Вместо портиер новите собственици предпочели да се абонират за 24-часов хотлайн сървис, предоставян от фирмата продавач. Тя извършва денонощно услуги.

Един от собствениците на скъпите апартаменти е ски легендата Райнер Шьонфелдер. 38-годишният спортист обаче обяви, че възнамерява да препродаде апартамента, за който платил 920 000 евро. Предполага се, че печалбата му ще е много голяма.

Възможно е такъв да е планът и на българина Христо Христов. Той е строителен предприемач и има още луксозни имоти във Виена. Най-много жилищна площ в луксозната сграда е закупил руснакът Алексей Ананиев. Според списание “Форбс” банкерът притежава 1,7 млрд. долара. Основателят на “Просвязбанк” е купил цял етаж – 800 кв. м. Друг съсед пък ще е стоманеният магнат Олексий Мартинов. С неговите 2,1 млрд. долара Мартинов е седмият по богатство украинец.

Австрийци също ще живеят в “Пале Принсипе”. Шефът на веригата за домашна техника “Озирис” Хорст Пихлмюлер е сред купувачите. Другото по-евтино жилище, което се намира до това на българина, е купил шефът на “Газпром Нефт Трейдинг” Виталий Вяткин. Съкооператор ще им е министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства Даен ал Хамли. Той е взел най-малкото жилище.
 
Апартаментите са продадени като суров строеж. Всеки от купувачите е довел личен архитект. Според специалисти за довършването на всяко жилище ще отидат поне още по 2000 евро на кв. метър.

Любопитна информация за някои от купувачите е събрал и “Виртшафтсблат”. Според вестника съседи на Христов ще са руснаците Юрий Сюрцев и Ростам Сабиров. Бившите собственици на производителя на торове “Силвинт” продадоха фирмата си преди две години на конкурента “Уралкалий” за 7,8 млрд. долара.

Шефът на “Уралкалий” Дмитрий Риболовлев засега не е проявил интерес към австрийския палат, въпреки че той е прочут в цял свят с ексцентрично скъпите си  покупки на жилища. Така през 2011 г. влезе във всички световни медии, като купи на дъщеря си за следването  в Ню Йорк най-скъпия апартамент в града. Той струвал 88 млн. долара. Последно в Лента