1000 лукс имоти чакат купувачи в Рубльовка

stat 12:12  |  3 декември 2014 | | / Редактор Лилия Чалева
Рубльовка - кварталът на богатите в Москва Рубльовка - кварталът на богатите в Москва

Едно от емблематичните за Москва места е района на Рубльовка. Той е известен с пищните имения на най-богатите хора в Русия. Днес те масово разпродават имоти.
Според експерти тази тенденция ще се задълбочава още повече през следващите месеци, съобщава Fakti.bg.

Причината за желанието за бързо преобразуване на имотите в пари е нестабилната икономическа обстановка и рязкото поевтиняване на руската рубла спрямо еврото и долара.

Също така огромно влияние оказва и фактът, че от 1 януари 2015 г. се въвежда нов данък върху имотите, който ще се определя не на база инвентаризационната стойност на недвижимата собственост, а на база кадастрална оценка. Последната е едва с 15%-20% по-ниска от пазарната цена, което означава, че годишният налог ще е внушителна цифра.

"Ако досега собствениците можеха да си позволят да държат имота като един вид резерв, то сега новите данъци ги карат да преосмислят своето решение”, обясняват брокери.

С 20%-30% е скочило предлагането на луксозни имоти на Рубльовка през октомври в сравнение със същия месец на миналата година. Към момента там се оферират около 1000 имота. Преобладаващата част от тях са на цени над 3 млн. щатски долара. Много от офертните стойности са коригирани и вече се продават с около 20% по-евтино от първоначално исканата сума.

Първата вълна от масови продажби беше по време на финансовата криза 2008-2009 г., но след това ситуацията се успокои.

Според анализатори висок процент от оферираните в момента имоти са такива, които не са успели да намерят своите нови собственици при предходната финансова криза.

Това, което прави впечатление на посредниците, е, че за разлика от предходни есени, през тази няма интерес от страна на купувачи за придобиването на недвижимиости в района на Рубльовка. Това е най-силното доказателство за наличието на криза, коментират анализатори.

Другият интересен факт е, че на практика няма сделки на стойност над 2 млн. долара.

Прогнозите са, че кризата ще свърши не по-рано от година. Това определено не се харесва на собствениците. Не само, че няма на кого да продадат скъпите си имения, а и са принудени да плащат огромни данъци.

Независимо че на практика ще трябва да ги дават през първата половина на 2016 г., много от собствениците предпочитат да посрещнат новия данък в по-скромен дом.

Дори и да има кандидати за покупка на имоти на Рубльовка, то те ще изчакат втората половина на 2015 г., когато ще стане ясно какъв размер ще бъдат данъците. Тогава ще преценят дали си заслужава да купят там имот или не, смятат експерти.

Така че най-рано раздвижване на пазара ще има последните месеци на 2015 г.


Последно в Лента