Пускат брошура за санирането на панелките

stat 17:27  |  7 януари 2015 | | / Редактор Лилия Чалева
Саниран блок по проект на МРРБ (сн. Архив) Саниран блок по проект на МРРБ (сн. Архив)
Сн.: БГНЕС

Регионалното министерство изготви информационна брошура за желаещите да санират жилищните си блокове по Националната програма за енергийна ефективност.
Брошурата дава информация и отговори на най-важните въпроси, отнасящи се до програмата, която предоставя изцяло безвъзмездна финансова помощ за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в допустимите за това сгради, съобщиха от министерството.

В нея потребителите се информират кой и как може да кандидатства по програмата и какви са стъпките, които трябва да се направят.

Поместена е и информация какви са задълженията на общинските администрации, какви мерки ще се финансират и кое се смята за недопустим разход по програмата.

Брошурата ще се разпространява безплатно от Министерство на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) и общините.

Тя е поместена и в сайта на МРРБ, откъдето може да бъде изтеглена >>

До края на януари Министерството ще публикува и методическите указания към общините и сдруженията на собствениците, както и необходимите образци за кандидатстване пред общините.

Близо милион жилища имат нужда от скорошно саниране, смятат експертите на регионалното министерство.

При саниране по програмата собствениците в една сграда не трябва да осигуряват никакъв финансов ресурс. Става въпрос за сгради - панелни, ЕПК, ЕПЖС, с минимум 36 апартамента.

Собствениците в сградата обаче трябва да проведат общо събрание за регистриране на сдружение на собствениците, то да бъде регистрирано в общината и съответно в регистър Булстат. Така те ще заявят своето желание за участие в програмата.

Документите за кандидатстване ще станат достъпни за попълване до края на януари.


Последно в Лента