Магазините в София надминаха 1000 евро/кв. м

stat 09:04  |  25 януари 2017 | | / Лилия Чалева
Магазин за бижута Магазин за бижута
Сн.: Getty Images/Guliver Photos

1021 евро за квадратен метър достигнаха средните цени на магазините в София в последното тримесечие на 2016-а г.
При търговските площи се запазва тенденцията към търсене на обекти, които да се отдават под наем, предимно по главните търговски улици и търговските центрове,  сочи анализ на пазара на Arco Real Estatе, пише "Монитор".

В столицата най-активно предлагане в сегмента има в районите на центъра и кварталите „Хладилника”, „Лозенец” и „Гео Милев”.

Според експертите на Arco пазарът на бизнес площи в столицата остава стабилен и уравновесен. Все по-често в агенцията постъпват запитвания за търсене и за складови помещения.

За последното тримесечие е отчетен ръст на интереса за наемане на качествени офиси с над 20%, спрямо същия период на по-миналата година.

Най-предпочитани райони в София за арендоване на офиси клас А остават районите на центъра, „Младост”, „Лозенец” и бизнес сградите, намиращи се в близост до метрото, както и до главни булеварди в столицата.

Средните офертни цени при продажба на офис площи за София са около 1061 евро/кв. м, но основното търсене остава за наемане на такъв тип обекти.

Според обобщените данни на Arco Real Estate няма настъпили драстични промени в нивата на предлагане спрямо предходното трето тримесечие на 2016 г. и в края на годината вървят по 13 евро/кв. м за центъра, 12 евро/кв. м - широк център и 11 евро/кв. м за периферията на града.

За клас Б сгради се наблюдава същата тенденция на стабилизиране по отношение на исканите наеми, като нивата са в диапазона от 6 до 8 евро/кв. м. Клас ААА проекти, които отговарят на изискванията на международните компании, остават на предишните си нива между 12 до 14 евро/кв. м.

От агенцията отчитат още спад в търсенето на ваканционни имоти, породено от оттеглянето на руснаците от пазара, заради срива на рублата.


Последно в Лента