Строители искат регистър на поръчките за саниране

stat 10:38  |  26 януари 2017 | | / Редактор Лилия Чалева
Саниран блок в Бургас по националната програма за енергийна ефективност Саниран блок в Бургас по националната програма за енергийна ефективност

Строители искат да бъде направен регистър на изпълнените проекти за саниране и така да се види най-добре как се харчат парите по държавната програма.
"Цените на различните проекти са различни”, обясни изпълнителният директор на Камарата на строителите в България (КСБ) пред "Монитор".

"Засега обаче няма направена точна статистика. За това и от една година продължаваме да настояваме да се направи регистър на сделките по санирането. Тогава ще може да се направи ясна сметка”, допълни той.

В нарочна декларация от браншовата организация изразиха позицията си, че в момента референтните цени по държавната програма за саниране са на критичния минимум.

От КСБ припомниха, че от октомври 2015 г. до същия месец на миналата година те са паднали над 2 пъти от 250 лв. без ДДС на квадрат РЗП до 115 лв.

40% от парите за топлоизолация

От Министерство на регионалното развитие и благоустройство обясниха, че средно 40% от разходите по проектите са били за топлоизолацията на санираните панелки. Други 20 на сто - за новите дограми на блоковете, около една десета - за основен ремонт на покрива на сградата, 4% - за сутерена, 3-4% - за труда на строителите, и към 15% са били изхарчени за подготовката на проекта, включваща енергийно и техническо обследване, надзор, оценка за съответствие и техническия паспорт.

Разчетът на строител

Собственик на строителна фирма, занимавала се с надзор на проекти по държавната програма, обясни, че има референтна цена от 115 лв./кв. м, която при търг винаги пада надолу.

„Несериозно е да се говори, че за 4-5 хил. лв. може да се направи пълно саниране на апартамент, като част от цялостно обновяване на сградата. Дограмите в едно жилище са с площ от 15-20 кв. м и с К-стъкло квадратът им излиза 120-130 лв. и само затова трябват над 2 хил. лв. Не бива да се забравя, че се прави обследване, проект, при самото изпълнение някъде се налага и конструктивно укрепване на връзките между панелите, които може да са ръждясали. Отделно се прави мълниезащита на сградата. Немалък разход е ремонтът на покрива, като работата по него е и много. В стълбищните клетки се прави нова инсталация на осветлението с датчици”, добави строителят.

По думите му при по-скъпите проекти се получавала цена от 11 до 13 хил. лв.

Председателят на Асоциацията по изолации в строителството Борис Радулов смята, че трябва да се направи анализ на възвращаемостта от безвъзмездната инвестиция.

Според него след подмяна на дограмата и качествена изолация на една жилищна сграда вложените пари трябва да се изплатят от икономия от отопление през зимата и охлаждане през лятото за около 5 години.


Последно в Лента