Данъкът за покупка на имот във Варна е увеличен незаконно

stat 17:01  |  30 януари 2017 | | / Лилия Чалева
Увеличенито на данъка за по покупка на имот във Варна падна в съда Увеличенито на данъка за по покупка на имот във Варна падна в съда

Увеличаването на данък „придобиване на недвижимо имущество” от 2.6% на 3% в края на 2015 г. във Варна е неправомерно.
Решението на Варненския административен съд е потвърдено и от Върховния административен съд и пряко ще се отрази на бюджетните приходи на общината през 2017 г.

Обосновката на ВАС е, че общинският съвет на Морската столица не е спазил процедурата по промяната като не е провела обществено обсъждане, преди да се гласува от съветниците, съобщава Факти.бг.

Причината не е само, че по-малко данък ще се плаща при реализиране на подобни сделки отсега нататък, но всеки, който е сключил сделка от края на 2015 г. досега, има правото да предяви иск към община Варна и да си върне надвзетите 0.4%.

Така смятаха някои адвокати миналата седмица. Тази обаче заявяват, че поправката касае подзаконов нормативен акт и няма основание за иск.

„Знаем за решението още от деня, когато то бе публикувано и вече взимаме данък само от 2,6% от стойността на сделките, не както беше определено 3%. Въпреки това няма да връщаме надвзето, тъй като то е плащано във време, в което наредбата, определяща по-високия данък, е била все още действаща, казва Дияна Стефанова, юридически съветник на варненския Общински съвет, цитирана от в-к „Дневник”.

Почти 6000 сделки с недвижими имоти са сключени през от декември 2015 г. до май 2016 г., сочат данните на Службата по вписвания. При средна цена от 120 000 лв. на сделка приходите на общината за периода януари-юни 2016 г. възлизат на 3 млн. лв.


Последно в Лента