Данъчната кампания в София започна

stat 08:00  |  1 февруари 2017 | | / Лилия Чалева

От 1 февруари собствениците на недвижими имоти в Столичната община могат да плащат местни данъци и такси за 2017 г.
Това съобщава заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов, цитиран от пресцентъра на общината.

Срокът за ползване на 5% отстъпка от данък недвижими имоти и данък върху моторните превозни средства (МПС) е 30 април 2017 г., но за да се възползват гражданите от облекчението, е необходимо да бъде заплатена сумата за цялата година, а не на вноски.

Отстъпката обаче важи само за данъците, при такса смет няма отстъпка.

До 10 дни ще бъдат изпратени и съобщенията за дължимото на хартиен носител. Задълженията могат да се плащат и на равни вноски.

Срокът за данък недвижими имоти и данък МПС е 30 юни 2017 г. за първа вноска, 31 октомври за втора вноска.

При такса битови отпадъци срокът е 30 април 2017 г. за първа вноска, 30 юни - втора вноска, 30 септември - трета вноска и 30 ноември - четвърта вноска.

Плащането може да се извършва във всеки от данъчните отдели на районните администрации на Столичната община, независимо от адреса на имота или на задълженото лице. Касите разполагат и с ПОС устройства.

Друга възможност за плащане на местни данъци и такси е по банков път или през интернет страницата на Столичната община, където могат да се правят и справки.

За това са необходими партиден номер и ЕГН или Булстат/ПИН номер, издаден от данъчните отдели на общината. Справки могат да се правят и от електронната страница на НАП с издаден от приходната агенция ПИК.

Кампанията за плащане на данъка върху МПС в София тази година започна още на 5 януари т.г. Така столичани имаха един месец повече да ползват отстъпката от 5% върху този местен данък.

Преди дни Столична община прие бюджета си за 2017 г., според който планираните приходи от данъци и такси за тази година са 623,5 млн. лв. От тях 102,5 млн. лв. се предвижда да дойдат от данък недвижими имоти, 79,5 млн. лв. от данъка върху автомобилите и 189 млн. лв. от таксата за битови отпадъци.


Последно в Лента