КЗК разреши продажбата на The Mall в София

stat 19:34  |  8 февруари 2017 | | / Редактор Лилия Чалева
Тhe Mall бе открит през април 2010 г. Тhe Mall бе открит през април 2010 г.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши продажбата на втория по големина търговски център в София – The Mall на бул. "Цариградско шосе".
Той ще бъде придобит от южноафриканската инвестиционната група New Europe Property Investments (NEPI) чрез дъщерното й българско дружество "София къмършъл сентър".

Това стана ясно от публикувано на интернет страницата на регулатора решение, с което КЗК постановява, че сделката не попада в обхвата на изискването за задължително предварително уведомление при концентрация и позволява oсъществяването й, съобщава "Капиал".

Продавач на мола е "АП Ритейл I", собственост на кипърската "Форторе Холдинг", зад която стои корабният магнат Виктор Рестис с фонда си "Асос кепитъл".  Според източници на "Капитал" цената, която ще плати купувачът, е 160 млн. евро за търговския център плюс 20 млн. евро за намиращия се в него хипермаркет на Carrefour, който от миналата година е собственост на Уникредит Булбанк.

Финансовата институция придоби магазина през май 2016 г. на цена между 16 и 17 млн. евро по информация от пазара, като източници от ритейл сектора посочват, че в последните месеци го е предлагала за продажба срещу 19 млн. евро.

Новият купувач на мола "Ню Юръп Пропърти Инвестмънтс" (NEPI) е основан през 2007 г. с цел да инвестира в първокласни търговски и офис сгради – първоначално в Румъния, а после и в други страни от Централна и Източна Европа. Днес в портфолиото му са 22 действащи търговски центъра и 5 офис комплекса оценени на близо 1,9 млрд. евро. Пазарната капитализация на фонда е в размер на 3,4 млрд. евро.

Продабжта на  he Mall - рекордна сделка


Рекордната за пазара сделка е първата от кризата насам, в която търговски център сменя собствеността си не заради проблеми и непогасявани задължения, а в резултат на инвеститорски интерес към доходоносни имотни проекти.

Договорената цена пък е рекордна за пазара и сходна със сумата, която досегашните собственици на мола – гръцкият фонд за недвижими имоти Assos Capital, който притежава 85% от "АП Ритейл I", плати за него през 2008 г.

Тогава търговският център беше придобит преди завършването му срещу 169.3 млн. евро (според данни от отчета на българското дружество) от веригата "Карфур България", която остана собственик на хипермаркета в мола.

Търговският център The Mall отвори врати през 2010 г. Той е с разгърната застроена площ от 66 хил. кв.м и е сред най-големите в столицата. В него има над 200 магазина, а заради възловото си място е и сред най-посещаваните молове.

Постигнатата сега сделка може да помогне и на инвеститорите и в други търговски центрове в страната да постигнат по-добри условия за излизане от инвестициите си.

Сред очакваните сделки в сектора са например продажбите на Mall of Sofia и на Mall Varna, чието придобиване преди кризата беше срещу рекордните тогава 120 млн. евро.


Последно в Лента