Искат програма ”Първи дом” за млади семейства

stat 12:47  |  15 февруари 2017 | | / Георги Брандийски
Според Коалиция ”Достоен дом” липсва и социален жилищен фонд Според Коалиция ”Достоен дом” липсва и социален жилищен фонд
Сн.: Dir.bg

Жилищната стратегия на България е с дата 2004 година и очевидно това е много остарял рамков документ, който трябва да бъде актуализиран.
Това каза пред БНР Минчо Бенов от Коалиция "Достоен дом". Днес Коалицията организира работна среща, на която ще се обсъжда подобряването на жилищните условия в страната.

Сред основните проблеми на жилищната среда Бенов открои влошената достъпност до жилищата, особено в големите градове с активна икономика. Като друго предизвикателство се очертават големите дисбаланси в жилищната система на България, защото има голям процент необитаем жилищен фонд на фона на високата цена в големите градове.

Цели категории хора са на практика изхвърлени от жилищния пазар, подчерта той.

Липсва и социален жилищен фонд. Експертите на "Достоен дом" смятат, че са необходими финансово-кредитни инструменти за придобиване на първо жилище от млади семейства с деца, защото в много европейски страни съществуват т.нар. "програми "Първи дом" и те предлагат редица облекчения за определен тип семейства.


Последно в Лента