15% спад на инвестициите в бизнес имоти

stat 10:22  |  7 март 2017 | | / Георги Брандийски
Като цяло в Европа офисите остават най-предпочитаният актив Като цяло в Европа офисите остават най-предпочитаният актив

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Европа се понижава с 15% през 2016 г. спрямо 2015 г. до 207 млрд. евро
Това показват данни на консултантската компания Savills, цитирана от Инвестор.

Въпреки понижението обемът на инвестициите е най-висок от 2006 г. насам, отчита компанията. Понижението се обяснява основно с намаленията на инвестициите в два от водещите пазари – Великобритания и Германия (съответно с 31,4% и 8,7%), както и с недостига на първокласни активи за инвестиция. Великобритания и Германия съставляват почти 55% от активността на европейския пазар на бизнес имоти, отбелязва компанията.

На Острова активността намалява заради рисковете и неяснотите около Brexit, но в Германия понижението е свързано основно с недостиг на първокласни активи. Въпреки това Великобритания остава най-големият пазар на бизнес имоти в Европа с 59,1 млрд. евро инвестиции през миналата година.

Следва Германия с 52,7 млрд. евро, а трета е Франция с 27,4 млрд. евро. Четвъртата позиция е за Швеция с 14,8 млрд. евро, следвана от Холандия, Италия, Испания и Норвегия с обеми от порядъка на 6 – 10 млрд. евро.

Като цяло в Европа офисите остават най-предпочитаният актив. Най-значим ръст обаче отбелязват инвестициите в индустриални активи. Делът им от общия обем на инвестициите се увеличава от 8,7% през 2015 г. до 10,8% през 2016 г. Инвестициите в алтернативни активи също се засилват заради по-високата доходност.

И през тази година се очаква засилено внимание към европейския пазар на бизнес имоти от чуждестранни инвеститори. Интересът ще е основно към не толкова волатилните активи, които носят висока доходност. Недостигът на първокласни активи обаче отново се очаква да доведе до ограничаване на активността на пазара.

Най-интересните за инвеститорите пазари ще продължат да са тези с по-ограничено предлагане и силно търсене и добри перспективи пред ръста на наемите.


Последно в Лента