Чужденци ще продават домовете си, ако напускат Швейцария?

stat 12:55  |  13 март 2017 | | / Георги Брандийски
Предлага се и затягане на правилата, които уреждат инвестициите на чужденци в имоти в Швейцария Предлага се и затягане на правилата, които уреждат инвестициите на чужденци в имоти в Швейцария
Сн.: Shutterstock

Правителството на Швейцария предлага чужденците от държави извън Европейския съюз (ЕС) задължително да продават домовете си, когато напускат страната.
Идеята предизвика сериозна съпротива от сектора на имотите, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Повече от три десетилетия след като Швейцария либерализира покупките на имоти от чужденци, в момента се засилват опасенията, че търсенето от чужбина подпомага завишаването на цените. Затова кабинетът предлага актуализация на закона, за да се затворят вратичките за спекулации.

Предложението е граждани на страни извън ЕС, включително Лихтенщайн, Исландия и Норвегия, да получават разрешение да купуват основни жилища в Швейцария. Разрешението се планира да е свързано със задължение имотите да бъдат продадени, след като собствениците им се откажат от пребиваване в страната.

Предлага се и затягане на правилата, които уреждат инвестициите на чужденци в имоти. Според представители на имотната индустрия мерките са неприемливи, тъй като ситуацията на пазара на жилища се „изостря“.

От бранша припомнят, че парламентът вече се е противопоставял на подобна идея – през 2014 г.


Последно в Лента