Турци купуват имоти в Атина

stat 12:13  |  20 март 2017 | | / Автор М. Какаунаки/ в.”Катимерини”*
Търсенето на имоти се засили година след опита за преврат в Турция Търсенето на имоти се засили година след опита за преврат в Турция
Сн.: Shutterstock

Бяхме си уредили среща с Ела Айдоган и Джунейт Гюзак на площад "Колонаки" в Атина.
"Това е трудоемка част от сделката", казва Джунейт, когато се срещнахме. И двамата са постоянни жители на Атина, а само за последните месеци те са посредничили за продажбата на 49 имота.

Предния ден се бях срещнала с още една жена от Турция. За последните шест месеца и тя бе посредничила за продажбата на осем имота на познати и приятели.

Търсенето на имоти се засили година след опита за преврат в Турция.
Жената е на около 50 и от години живее със семейството си в Атина. В нощта на преврата през юли миналата година, осъмнала разтревожена за съдбата на близките си. "Исках всички да дойдат в Гърция, страхувах се за сигурността им, за това какво ще последва".

Няколко седмици по-късно по телефона ми се обади един неин добър приятел. "Притеснявам се за ситуацията в Турция, искат да им помогнеш да си намерят къща в Гърция", ми каза той. Уредих си среща с него в Атина...После разгледахме няколко къщи в северните предградия на Атина и накрая той купи апартамент в Кефалари за 250 хиляди евро.

Реално това е добра цена за такъв имот, защото в договора старите му италиански собственици бяха поставили условие да продължат да живеят в него още пет години и да плащат много нисък наем.

Така конкретният турски гражданин и семейството му влязоха в гръцката програма за "златни визи", закупувайки имот на стойност 250 хиляди евро, като по този начин те се сдобиха с разрешително за престой в страната, което им позволява и престой в други европейски страни.

Ела и Джунейт са се заели професионално с покупко-продажби на имоти няколко месеца преди опита за преврат в Турция. Тя се преместила със семейството си в Атина през 2014 г. и оттогава е помогнала на много приятели и познати да се сдобият с имоти.

"В Турция ходя на всеки десет дни, там се срещам с кандидат купувачи, от тях само 25 на сто в крайна сметка идват в Атина, но те са решени да купят имоти. Голям процент от останалите искат, но все още не могат да си го позволят. Те или изчакват да продадат някакъв имот в Турция, за да съберат пари, или просто чакат да видят какво ще се случи след референдума през април", казва тя.

Цените на имотите обаче варират в зависимост от търсенето. Много гърци се срещат с чужденци и се опитват да изкарат максимална печалба от сделката, обяснява Джунейт и допълва, че тя и нейното семейство гледат на закупения от тях имот като на инвестиция /в апартамента им се помещават офиси на многонационална компания/.

От общо 57 къщи и имоти, продадени с помощта на тримата турски граждани, с които разговарях, собствениците на 12 от тях вече са се сдобили със "златни визи". За останалите процедурата ще приключи в следващите месеци.
По официални данни до 1 февруари са били предоставени 128 разрешителни за престой на турски собственици на имоти, пребиваващи в страната със семействата си.

Повечето от тях за закупили имоти на стойност 250 хиляди евро. Въпреки това има и изключения. Като например, тези, закупили имот за 850 хиляди евро, които търсят да купят хотел в центъра на Атина за един милион евро; или предприемач, който иска да закупи склад, тъй като неговите чужди клиенти не желаят да пътуват до Турция.

*Превод: БТАПоследно в Лента