Остров Ейг - малък, но енергийно независим

stat 10:14  |  4 април 2017 | | / Редактор Лилия Чалева
Ейг - шотландският остров, който постигна енергийна независимост Ейг - шотландският остров, който постигна енергийна независимост
Сн.: БНТ

Ейг - шотландският остров, който постигна енергийна независимост. Дълъг е девет и е широк близо пет километра.
Намира се на около 20-тина километра от шотландския бряг. Електропреносната мрежа така и не стигнала до острова.

Местните хора разчитали на дизелови генератори, които осигурявали електричество по няколко часа на ден. Преди 10 години те решили да вземат нещата в свои ръце и да си осигурят постоянна енергия. За да постигнат целта си, те впрегнали именно природните стихии, разказва "Зелена светлина" на БНТ.

На острова вече се издигат четири вятърни турбини. През летните месеци соларни панели осигуряват 50 киловата енергия.  На Ейг дъждовната вода се събира в колектори и се използва за задвижване на три водноелектрически генератора. Всички енергийни източници са свързани в обща система и произведената от тях енергия се подава на домакинствата чрез подземни кабели.

Островът разполага със собствена електрическа компания, която която е собственост на местните жители. Това означава, че те сами определят цените на използваното от тях електричество.

Пиковете и спадовете на произведената енергия се контролират. Когато производството падне, червени светлини на улиците предупреждават жителите на острова да пестят енергия. Зелените светлини са сигнал, че потреблението може да се върне в нормалните параметри. Лимитът за потребление на домакинство е 5 киловата.

Хората на Ейг са зависими от природата, но това не ги притеснява. Отдавна са свикнали да живеят по нейните правила. Казват, че откакто е изградена енергийната система, отношението им към ветровете, слънцето и дъжда се променило. Защото всичко това означава повече енергия за домовете и фермите на остров Ейг.


Последно в Лента