Древен строителен метод решава жилищната криза в Африка

stat 09:28  |  5 април 2017 | | / Редактор Лилия Чалева
Древен строителен метод решава жилищната криза в Африка Древен строителен метод решава жилищната криза в Африка
Сн.: БНТ

В Африка строят жилища за бедни по строителен метод на древните египтяни. Конструкцията е изградена от тухли, направени от пръст и изпечени на слънце.
 В древността строителната техника била широко разпространена, но впоследствие била обречена на забрава.

В началото на новото хилядолетие тя отново привлича вниманието, благодарение на фермера Сери Юлу от Буркина Фасо и на французина Тома Гарние, разказва "Зелена светлина" на БНТ.

Двамата ентусиасти решили да възродят древния строителен метод и да го приложат така, че да намерят устойчиво решение на жилищната криза и липсата на модерни строителни материали в най-бедните и страдащи от сушата райони на Африка.

Днес създадената за целта асоциация, наречена „Нубийска арка" със сигурност може да отчете завиден успех. Нейните членове са обучили над 380 майстори-зидари и още стотици общи работници, а изградените домове и обществени сгради се използват успешно от хиляди хора в Западна Африка.

Къщи за многобройни семейства, училища, църкви и джамии - в основата им отново живее арката, която замества носещите конструкции от стомана, дърво и бетон.

При това конструкцията от изпечени на слънце тухли се доказва доста успешно. Гарантираната й трайност, дори и в не особено сухи райони, е около 50 години. Материалът и солидните стени на постройките осигуряват топлина в студените нощи на пустинните райони и хлад през знойните дни.

Цената на средно голяма семейна къща
от този тип в Западна Африка е около хиляда щатски долара. Местните хора могат значително да намалят разходите за изграждане като сами изработят тухлите с помощта на дървени калъпи.

Целта на Асоциацията Нубийска арка е да даде шанс за собствен дом, да осигури поминък за строителите и в крайна сметка да задържи хората по родните им места. Така здравата арка се превръща в решение и на друг проблем - този с миграцията.


Последно в Лента