Хотел ”Танне” в Банско отнет от германския му собственик

stat 10:07  |  5 април 2017 | | / Десислава Димитрова
Пламен Георгиев каза, че негови подчинени в КОНПИ са били заплашвани Пламен Георгиев каза, че негови подчинени в КОНПИ са били заплашвани
Сн.: Sofia Photo Agency Юлиана Николова

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е конфискувала 4-звездния хотел “Танне“ в Банско от германския му собственик Манфред Дийл.
Това съобщи шефът на комисията Пламен Георгиев пред "24 часа".

Той уточни, че това е последният конфискуван имот за тази година, която започва добре - само за първите 3 месеца вече е отнето имущество за 7 975 000 лв. През 2016 г. пък комисията постави рекорд - взе незаконни имоти за повече от 18 млн. лв.

Георгиев подчерта, че цялото имущество, конфискувано от германския собственик на известния хотел в Банско, е за 6 829 000 лв.

"През 2009 г. Дийл е осъден за пране на пари на 3 г. лишаване от свобода, дори е лежал в наш затвор. Глобен е и с 10 000 лв. В Германия е бил осъден на 7 г. и половина затвор за злоупотреба по 186 случая, при които една група с негово участие е отклонила 280 млн. евро от инкасо превозвач. Това е довело до фалита на превозвача. По думите на Дийл голяма част от парите били изхарчени по казина и дарения. Пред германските власти потвърдил, че е направил инвестиция в размер на 5 млн. лв. в хотел "Танне", разказа още шефът на КОНПИ.

Той изтъкна, че хотелът е построен през 2002 г., като на откриването му са пели "Бони М", а германецът е бил обявен и за почетен гражданин на Банско заради инвестициите.

Хотелът има запори и от банки. Затова вероятно ще бъде изнесен на публичен търг, част от сумите ще бъдат за кредиторите, а останалата част ще постъпи в държавата, допълни Георгиев.


Последно в Лента