Зам.-министър: 2 млрд. стигат за 4000, а не за 2000 сгради

stat 12:30  |  13 април 2017 | | / Димитър Михайлов
Има много претенции по качеството на топлоизолационните материали и поставената дограма Има много претенции по качеството на топлоизолационните материали и поставената дограма
Сн.: Shutterstock

Бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова не е контролирала парите по програмата за енергийна ефективност на жилища, заяви зам.-министър.
Поради това при санирането на блоковете се е стигнало до наддоговаряне, каза пред БНР заместник-министърът на регионалното развитие Виолета Комитова по повод изискваните от прокуратурата конкретни данни след подаден от МРРБ сигнал за допуснати нарушения по програмата са саниране.

По отношение на сигнала Комитова уточни, че той е свързан с фактите, които са били установени по време на служебното правителство, а те са три - необосновано високи цени на санирането, наддоговаряне на одобрения от Министерския съвет финансов ресурс и липса на физическа проверка на извършените строително монтажни работи.

Според Виолета Комитова заради високите цени на санирането и свързаните с това нарушения на финансовата дисциплина, се е стигнало до наддоговаряне.

По отношение на отговорността на бившия регионален министър Лиляна Павлова в този процес Комитова коментира: "Аз считам, че министър Павлова не е компетентна да отговаря за цените на строително монтажните работи, но във втората част - която е наддоговаряне на финансов ресурс, считам, че е било напълно в нейната компетентост да се справи с този проблем, но тя не се е справила".

Третата причина, която довежда до наддоговаряне, това е липсата на контрол през цялото време на изпълнение на програмата. Заместник-министърът на регионалното развитие съобщи още, че след Великденските празници ще представят поисканите от прокуратурата допълнителни документи по сигнала за нарушения в програмата за енергийна ефективност.

Регионалният министър Спас Попниколов е сезирал обвинението по проблема през март.

Нашата теза е, че с 2 милиарда можехме да санираме 4 хиляди сгради, а не 2 хиляди, отбеляза още Виолета Комитова.

Зам.-министърът отбеляза, че в Регионалното министерство има извънредно много жалби и на граждани, и на фирми за некачествено строителство.
  
Налице са също така много претенции на браншови организации, които настояват за проверка на качеството на вложените материали като дограма и топлоизолация.

Комитова подчерта, че служебното правителство не е спирало, а е продължило да работи за изпълнение на програмата за саниране, като е съдействало и за отблокиране на договори по нея.


Последно в Лента