”Парадайс Тауър” апетитен за инвеститорите. А за хората?

stat 15:54  |  13 април 2017 | | / Редактор Лилия Чалева
”Парадайс тауър” ще бъде многофункционална сграда с височина до 215 м ”Парадайс тауър” ще бъде многофункционална сграда с височина до 215 м

Продължава общественото недоволство, насочено срещу строежа на най-новия небостъргач в София - "Парадайс Тауър", висок 215 метра.
Темата коментираха общинският съветник Войслав Тодоров, архитектът Стефан Добрев и Ангел Захариев от Камарата на архитектите пред Bulgaria ON AIR .

Според Тодоров основното притеснение в случая е височината на сградата. Той сподели мнение, че Лозенският хълм не е подходящото място за такъв тип проект.

"Тези сгради трябва да се строят с изключително внимание, защото отвсякъде се виждат. В София една от най-важните съставки на силуета е Витоша", допълни арх. Добрев.

Колегата му Захариев добави, че от инвестиционна гледна точка мястото е много подходящо, защото е пресечна точка на няколко булеварда и има удобен градски транспорт.

"Но според мен тази височина е прекалено голяма, сигурно там поради факта, че е интересна за инвеститорите територия, ще има и нови проекти. Тук вече е важно каква е архитектурата", добави той.

Строежът на най-високия небостъргач в София беше одобрен на заседание на Столичния общински съвет на 6 април с гласовета на ГЕРБ, ВМРО и Атака. Решението обаче предизвика недоволство сред столичани, които се обединиха и събраха над 2100 подписа срещу строежа.

Хората от квартала също се притесняват най-много от трафика и пътникопотока, който 55-етажната сграда ще генерира. Те смятат още, че гледката към Витоша ще се скрие.

Решението, с което Столичният общински съвет одобри строителството на 55-етажния небостъргач, е незаконосъобразно, твърдят и общинските съветници Иво Божков и Марта Георгиева (и двамата от ДСБ) в сигнал до областния управител на София Диана Тонова.

Според тях решението е в нарушение на няколко разпоредби и затова призовават областния управител да върне проекта преразглеждане в Столичния общински съвет.

Съветници посочват, че инвестиционният проект предвижда 720 паркоместа, което според е тях недостатъчно и е в противоречие със Закона за устройство и застрояване на Столичната община и на Наредбата за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии.

Проектът Paradise Tower е част от търговския комплекс и се предвижда да има "топла" връзка с мола. На общо 55 етажа ще бъдат изградени офиси, търговски площи и жилища, информира Investor.bg. Проектант на небостъргача е арх. Мая Йовчева от "Проарх", а инвеститор е дружество "Магна МК", свързано с руските собственици на Paradise Mall. Кулата ще се издига на терен на бул. "Черни връх" между мола и хипермаркета на Billa.


Последно в Лента