Имотите в света скочили с $11 трлн. за година

stat 13:48  |  19 април 2017 | | / Георги Брандийски
Глобалните имоти са по-стойностни, отколкото акциите, дяловете и секюритизирания дълг, взети заедно Глобалните имоти са по-стойностни, отколкото акциите, дяловете и секюритизирания дълг, взети заедно

Общата стойност на имотите по света през 2016 г. се увеличава за една година до 228 трлн. долара от 217 трлн. долара.
Това изчислява консултантската компания Savills, цитирана от Инвестор. В реално изражение увеличението достига 5% спрямо ръст на световния БВП от 2,3%, сочат данните на компанията.

Глобалните имоти са по-стойностни, отколкото акциите, дяловете и секюритизирания дълг, взети заедно. Тяхната стойност достига малко над 170 трлн. долара през миналата година. За сравнение, стойността на наличното злато в света достига 6,5 трлн. долара, изчислява още компанията. Най-висока е стойността на жилищата – общо 168,5 трлн. долара в световен мащаб.

Оценката за бизнес имотите е 32,3 трлн. долара, а за земеделската земя и горите – 27,2 трлн. долара. Стойността на бизнес имотите обаче нараства с по-бърз темп в сравнение с жилищните имоти – съответно със 7% и 2,8% през 2016 г. спрямо 2015 г. Същевременно стойността на акциите отчита най-силно увеличение – 9% през миналата година.

При приблизително малко над 2 млрд. домакинства по света средната стойност на едно жилище достига около 82 хил. долара през 2016 г., посочва още Savills.

Най-висока стойност имат жилищата в развитите икономики и най-вече в Северна Америка и Европа. Същевременно в Северна Америка се намира само 7% от световното население, но 22% от най-високо оценените жилищни имоти.

В Европа живее 11% от световното население, но там се концентрира 23% от стойността на имотите. Логично най-голям потенциал за растеж имат по-слабо развитите пазари.

В повечето страни от Азия вече е отчетен ръст на цените на жилищата, подобен и по-висок от ръста на БВП на глава от населението.

Най-голям потенциал за увеличаване на стойността обаче има в Африка, предвид че в региона живее 19% от световното население, но стойността на имотите достига само 6% от общата в глобален мащаб.

По-голямата част от жилищата по света са собствени, а като инвестиционни имоти се характеризират около 34% от имотите – такива, които могат да се отдават под наем и да се продават.


Последно в Лента