Мръсният въздух обезценява жилищата

stat 11:40  |  16 май 2017 | | / Редактор Лилия Чалева
В скоро време в обявите за продажба на жилища във Великобритания ще има графа за замърсеност на въздуха В скоро време в обявите за продажба на жилища във Великобритания ще има графа за замърсеност на въздуха
Сн.: Shutterstock

Лошото качество на въздуха може да понижи цената на недвижимостта с до 15%, смятат анализатори.
Замърсяването на въздуха се превърна в основен проблем сред потенциалните купувачи. Те вече пренебрегват „нездравословните жилища” и се насочват към използването на специални сайтове, които показват нивото на замърсяване на въздуха в различните райони на големите британски градове, пише "Факти".

Тенденцията е толкова силна, че се стига до въвеждането на нови правила, които ще принудят брокерите на недвижими имоти да публикуват в обявите за продажба информация за степента на замърсяване на въздуха и оценка за енергийната ефективност на сградата.

Първото място, където се обръща голямо внимание на токсичното замърсяване, е Лондон. Близо 9500 души умират годишно в британската столица от дългосрочното въздействие на мръсния въздух върху организма, сочат данните на лондонския Кралски колеж.

За пръв път в съвременната история качеството на въздуха е толкова важно при покупката на жилище, че дори оказва влияние върху цената на имота. Редица брокери вече са започнали да посочват нивото на замърсяване в обявите за продажба, като понижават цената в по-замърсените квартали с до 10-15%.


Последно в Лента