Арх. Здравков: Реституцията е тиктакаща бомба

stat 12:14  |  22 май 2017 | | / Редактор Лилия Чалева
Главният архитект на София Здравко Здравков отчете 1 г. от управлението си Главният архитект на София Здравко Здравков отчете 1 г. от управлението си

Възстановяването на земеделски земи в реални граници е изключителна грешка, заяви главният архитект на София Здравко Здравков при отчет на свършеното за 1 г.
Той коментира реституцията на земеделски земи.

По думите на Здравков не може един имот като бивша нива да бъде възстановен в реални граници в една територия, която вече е урбанизирана с изградени ток, вода, канал, транспортни връзки, без да се отчете добавената му стойност.

Когато тази нива е имала характеристика на земеделска земя, цената й е била една, в момента, в който се възстанови, цената й е умножена по десет, двайсет, дори по сто, каза Здравков.

Според него, още на времето не се е отчитала принадената стойност на тези имоти и те са били възстановени в реални граници, което води до проблеми, които тепърва трябва да се решават.

Дори тези имоти да се отредят за озеленяване, след това общината трябва да ги изкупи. Възстановихме едни бивши ниви, сега ги плащаме като урбанизирани територии, за които ни искат над 100 евро на кв.м., посочи главният архитект.

Той е на мнение, че целият механизъм на възстановяване на частната земеделска собственост трябва да се сложи край. Всички останали реституционни закони имаха начало и край, само Законът за възстановяване на земеделските земи продължава да създава проблеми.

Столичният кмет също иска спиране на реституцията >>>

Главният архитект каза, че проблемите във всички райони с комплексно застрояване, изградени на принципа на модернизма през 70-те и 80-те години, "Левски", "Мусагеница", "Обеля", "Младост", са изградени като градове-спални, с градоустройствена структура, носила духа на онова време.

В момента обаче, в който започва реституиране на земеделска земя в тези комплекси се създава предпоставка за тиктакаща бомба, каза главният архитект.

Що се отнася до реституираната земя, върху която е построена метростанцията в "Младост 3", Здравков каза, че най-вероятно е имало измами, но главният архитект не е разследващ орган.

Нанасянето на конкретния имот в кадастъра е станало след изработването на плана на метрото и след изработването на плана на "Младост", посочи Здравков.

Той обясни, че в момента този имот попада в улица и дали е възстановен правомерно, ще проверят разследващите органи.

За този имот при изграждането на ул. "Копенхаген" ще трябва да проведем отчуждителни процедури, така че няма конкретна опасност по отношение на публичната собственост. Така или иначе предстои изграждането на "Копенхаген" в целия му габарит, каза Здравков.

Според него проблемните имоти в "Младост" не са в целия комплекс, а става въпрос за 10-20 имота, за които Здравков каза, че е помолил кметът на "Младост" Десислава Иванчева ясно да ги дефинира.

"Ако ги намерим можем да задействаме процедура за изменение на ПУП, да търсим решение за всеки един по отделно", каза Здравков.

Започна обаче една кампания за мораториум за цялостно спиране на строителството, което е изключително неправилно, защото така само се отлага проблемът във времето.


Последно в Лента