Арх. Здравков: Има няколко места за небостъргачи в София

stat 12:44  |  22 май 2017 | | / Лилия Чалева
На източния вход на София вече има няколко високи сгради (сн. архив) На източния вход на София вече има няколко високи сгради (сн. архив)
Сн.: Bulphoto

Подходящо място за небостъргачи в София е източния вход на града около Интер Експо Център, смята гл. архитект на столицата като посочи още няколко места.
Високите сгради, както един колега се изрази, трябва да вървят като овцете на стадо. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков при отчета на едногодишното си управление.

Той посочи, че небостъргачите на столицата трябва да вървят като комплект и естествено да се образува едно „сити“ на входа на София около метростанцията на Интер Експо Център.

"Считам, че мястото на високите сгради трябва да бъде там, където има транспортни връзки, защото цялостната концепция за придвижване пеша е насищането на функции на местата на метростанциите. Там, където има удобни паркинги, изградена и възможна довеждаща инфраструктура – ток, вода, канал. Когато започнат да възникват тези сгради в градската среда, като едни "пирончета", трябва да дефинираме проблемите, които ни дават Закона за устройство и застрояване на Столична община, да ги премахнем, като възможни вратички“, коментира Здравков, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че работят в промяна на нормативната уредба за затваряне на тези „вратички“ и да дефинират местата, в които искат да се изгради бъдещото „сити“.

"Освен мястото, което посочих около бул. „Цариградско шосе“, защо да не се развие „сити“ и в западното направление, при продължението на бул. „Царица Йоанна“ с Околовръстното шосе, където е кръговото също може да стане място за високи сгради в един по-далечен хоризонт. В цял свят местата около жп гарата или северно от нея също би могло да се разположи едно високо строителство", смята още главният архитект на София.

Защо не и в района на аерогарата, стига да го позволява Гражданска въздухоплавателна агенция за облитане на самолети“, поясни главният архитект.

Според него места за изграждане на бъдещо „сити“, не едно, а няколко, могат да бъдат дефинирани, но трябва да бъдат определени в Закона за устройство и застрояване на Столична община.

За идеята в градинката на бул. „България“ да се появи 44-етажна сграда, Здравков коментира, че има интересно решение на съда, с което общият устройствен план, който по закон е необжлаваем, отпада за техния конкретен имот.

"С плана от 2009 г. теренът е включен в зелената система. С решението на съда, ме задължават да изпълня съдебното решение, като допусна изграждането на 44-етажна сграда с показатели на смесена многофункционална зона. В същото време ме задължават да изпълня плана от 2007 г., където е отредено за зона за обществено обслужване. Инвеститорите настояват да ползват една поредица от вратички в нормативната уредба, за да постигнат изграждането на едно високо застрояване. По наше настояване, тъй като има вече влязло в сила съдебно решение, ги задължих да си преработят проектната документация в съответствие с влезлите в сила общи планове. Имахме поредица от срещи с инвеститорите, които категорично отказаха да преработят проектната документация“, поясни той.

Здравков добави, че в момента е в ситуация, в която ВАС му e наложил глоба от 1000 лв. за неспазване на съдебното решение, която съответно Здравков обжалва.

„Считам, че не мога да изпълня съдебно решение, което ме кара да извърша закононарушение. Оттук нататък главният архитект е в поредица от ситуации, в които вече има една наложена глоба. На категорично мнение съм, че не мога да извърша закононарушение“, категоричен бе арх. Здравко Здравков.


Последно в Лента