Бизнесът отново поиска такса ”смет” според количеството

stat 18:32  |  23 май 2017 | | / Редактор Лилия Чалева
В момента такса ”смет” се плаща според големината и данъчната оценка на имотите В момента такса ”смет” се плаща според големината и данъчната оценка на имотите
Сн.: Shutterstock

Министър околната среда и водите Нено Димов разговаря с председателят на БСК Божидар Данев таксата "смет" да се определя според количеството.
В момента такса "смет", която се плаща на общините, се налага съобразно големината и данъчната оценка на имотите. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

България е единствената страна в Европа, в която таксата за битови отпадъци, се определя спрямо стойността на активите, е посочил Божидар Данев. Според него това не допринася за намаляване на отпадъците и налага разширение на инвестициите за депа.

По думите му в сега действащата система липсва икономическата полза и тя не стимулира рециклирането.

Председателят на БСК е посочил, че въпросът е обсъждан с Министерство на финансите и вече има разработен проект на промени в Закона за местните данъци и такси, с който се въвежда нова методология за определяне на таксата спрямо количествата изхвърлени отпадъци.

Министър Нено Димов е отбелязал, че МОСВ подкрепя принципа на определяне на таксите на основата на количество генерирани отпадъци и на извършените разходи, но промяната трябва да бъде осъществена при намиране на баланс между интересите на бизнеса, на гражданите и на общините.


Последно в Лента