Потъващият блок ”Русия” чака укрепване

stat 09:42  |  13 юни 2017 | | / Лилия Чалева
150 души, които живеят в потъващия блок ”Русия” в Русе, чакат укрепване 150 души, които живеят в потъващия блок ”Русия” в Русе, чакат укрепване
Сн.: БНТ

150 души, които живеят в потъващия блок в Русе, са притеснени, защото сградата им е одобрена за саниране, а има нужда от укрепване.
Блокът започва да пропада след земетресението през 1977 година и в момента в горната си част има отклонение от 72 сантиметра. Сградата е 10-етажна и всички живеещи в нея се надяват да няма нов силен земен трус, който би бил пагубен за всички, съобщава БНТ.

Потъващият блок „Русия” в Русе е одобрен за саниране още при първия прием на документи преди 2 години. Тогава отпуснатите средства са повече, но реално работата не започва. Причината - той има конструктивни проблеми и преди да се подменят инсталациите и дограмата се търси вариант за укрепването му.

Татяна Василева е домоуправител на блок „Русия” и казва, че още при учредяването на сдружението за саниране на сградата в него са се включили всички собственици. Това, което ги е мотивирало, е нуждата той да бъде обезопасен и да спре да се сляга.

"Вратите ни не се затварят, ако се пусне вратата, тя автоматично се затваря на югоизток, водата също се изтича на югоизток, когато се измива блокът, просто има голямо отклонение и не могат да си поставят добре прозорците и дограмата”, казва Татяна Василева.

"Наклон голям... Най-парадоксалното е - имам стенен часовник в хола, който, за да работи точно, трябва да бъде много наклонено закачен на стената” , добавя и Хачик Лебикян.

Укрепването на сградата може да стане чрез заздравяване на основите, според заключенията на геолози и геодезисти. Община Русе вече е сигнализирала Регионалното министерство за необходимостта от укрепване и цялата документация по казуса с блок "Русия" ще бъде внесена до 25 юни за разглеждане.

Очакванията на хората са ведомството да отпусне пари за конструктивното му заздравяване и едва след това сградата да бъде санирана.


Последно в Лента