Имотите 20% по-достъпни спрямо 2012 г. заради спада лихвите

stat 10:03  |  29 юни 2017 | | / Лилия Чалева
Жилищните имоти в София стават все по-достъпни заради спада на лихвите Жилищните имоти в София стават все по-достъпни заради спада на лихвите
Сн.: Bulphoto

Жилищните имоти в София стават все по-достъпни заради спада на лихвите.
 Макар от няколко години ръстът в цените на апартаментите да е постоянен, той се компенсира от спада на лихвите по кредитите в комбинация с растящите доходи, пише economynews.bg.

В резултат, според данните на "Адрес", за първите шест месеца на 2017 г., жилищата днес са с около 20% по-достъпни спрямо същия период на 2012 година.

Като пример от компанията посочват реална сделка за имот в столичния квартал "Гео Милевѝ".

Младо семейство купува тристайно жилище с площ 100 кв. м на стойност 204 000 лева, от които 40 000 лева плаща в брой. Стойността на квадратния метър в лева за това жилище е около 2000 лева. Пет години по-рано същата единица площ струва с близо 500 лева по-евтино. Лихвата по кредита тогава обаче също е по-висока - с 4%. Така ипотечната вноска за апартамента в Гео Милев днес е 1080 лева - с около 100 лева по-висока спрямо 2012 г., когато на банката биха били дължими 980 лева за същия имот..

Днес обаче по-висока е и средната заплата в София – 1370 лева при 1000 лева през 2012 г. Така делът на вноската по ипотеката днес се равнява на 78% от средната за столицата заплата, докато преди пет години този дял е 98%.

В разгледания случай двамата възрастни в семейството отделят средно по 40% от месечния си доход за погасяване на кредита, докато през 2012 г. всеки е трябвало да отдели половината си заплата..

Цените на имотите от началото на годината се запазват стабилни. Колебанията за столицата са в рамките на 2-3% в отделни квартали и за индивидуални имоти. Все по-забележима става тенденцията на застой за част от предлаганите на пазара жилища – тези, оферирани на надпазарни цени. .

„При средна цена от 1150 евро на кв. м в "Лозенец" вече немалко собственици оферират жилищата си на над 1800 евро. Това е с около 60% над средната пазарна стойност.

Действително, ако даден имот притежава някои съществени предимства – престижен район, хубава гледка, функционално разпределение, луксозно обзавеждане, той може да бъде продаден на цена, по-висока от средната за пазара. Но обосновано решение е тя да бъде по-висока с 20-25%, не със 60%. Подобен имот, независимо от качествата си, носи съществен риск от невъзможност някога да бъде продаден”, обяснява Георги Павлов, изпълнителен директор на "Адрес". .

Тенденцията проличава и в данните на компанията от началото на 2017 г. – над 25% от предлаганите имоти престояват на пазара над 1 година, преди да открият купувач.

В същото време за първи път от няколко години насам ставаме свидетели на отстъпки над 20 000 евро. През периода април-юни вече са налице сделки със сериозен компромис спрямо офертната цена.

„Тези сделки са все още малко на брой, за да чертаят ясна тенденция, но само преди 6-12 месеца за подобни отстъпки изобщо нямаше как да говорим. Това може да бъде още един знак, че някои имоти са твърде надценени и собствениците вече са склонни да седнат на масата на преговорите”, казва Павлов.

В същото време качествените жилища, предлагани на пазарни цени, се реализират изключително бързо, а сделките са динамични, посочват от компанията. Близо 60% от купувачите се решават на покупка в рамките на месец, а други 26% - между 1 и 3 месеца. Имотите, които представляват интерес, се изчерпват относително бързо, което създава условия за продължаващ активен пазар и почти нулев риск от нов имотен балон..

Двустайните и тристайните жилища продължават да формират най-големите дялове в типовото разпределение на имотите. Те са съответно 35% и 39% от всички сключени през полугодието сделки. Следващите по популярност имот са едностайните жилища и гаражите – всеки с дял от 7%. .

Устойчивото търсене и растящата достъпност на имотите се вижда в ценовото разпределение на „най-популярните” за периода имоти. Над 100 000 евро е стойността на 22% от сключените за шестмесечието сделки. Други 26% от покупките са на цена между 70 000 и 100 000 евро.

Картината за София е дори по-ярка в източните столични райони като Изток, Изгрев, Яворов, Гео Милев, Редута. Там делът на покупките над 100 000 евро е 40%, а на тези между 70 000 и 100 000 евро – 37%. .

Прогнозата до края на годината е за активен пазар със стабилни цени и умерен ръст на ипотечното кредитиране. Според експертите, ако продавачите съумеят да предлагат имотите са на съобразени с пазарните условия цени, ще станем свидетели на повече динамика през второто полугодие и покачване на активността.


Последно в Лента