Гърците дават под наем домовете си заради кризата

stat 11:24  |  3 юли 2017 | | / Редактор Лилия Чалева
Само в Атина се отдават от шест до осем хиляди имота Само в Атина се отдават от шест до осем хиляди имота
Сн.: Shutterstock

Седемгодишната криза е принудила хиляди гърци да отдават домовете си под наем, за да могат да си плащат данъците и да преживяват, пише в. "Прото тема".
В материал, озаглавен "Гърция излиза на улицата...заради наеми на туристите", изданието твърди, че стотици хиляди гърци са започнали да отдават под наем по сайтове в интернет домовете си на чужденци и туристи и че повечето от тях са дребни и средни собственици, предаде БТА.

Сред тях имало дори и заможни хора.

Къде законно, къде незаконно под наем се отдавали от къщи в бедни квартали до вили в цяла Гърция.

Ръстът на туризма и данъчната експанзия от последните години карат мнозина собственици на имоти да се превръщат в "хотелиери" и да живеят в складови помещения, за да могат да си плащат задълженията, посочва изданието.

В публикацията се отбелязва, че за първи път от началото на кризата тази година са скочили и цените на отдаваните под наем вили из популярните туристически дестинации в цяла Гърция.

Очакванията са търсенето на имоти под наем да се увеличи през есента.

Вестникът допълва, че за момента властите не разполагат с точни данни за туристите, наели къщи, но се предполага, че само в Атина имотите, отдавани под наем варирали от шест до осем хиляди.

Като се има предвид, че тази година гърците очакват 30 милиона туристи да посетят страната им, може да се направи изводът, че 10 на сто от тях, тоест три милиона, ще наемат такива жилища.

Седем от десет гърци, отдаващи имоти под наем, заявяват, че разчитат на парите от наемите, за да си покриват разходите, пише още вестникът.


Последно в Лента