10 небостъргача ще има София след няколко години

stat 07:52  |  14 юли 2017 | | / Николай Големанов
Вероятен изглед на бъдещия небостъргач в ж.к. ”Борово” Вероятен изглед на бъдещия небостъргач в ж.к. ”Борово”
Сн.: Facebook

С цели 10 небостъргача може да се сдобие София в следващите няколко години.
Това пише днес "24 часа", добавяйки, че проектите са на различен етап. Едни са почти готови, други се строят или имат разрешително; някои са одобрени от Столичния общински съвет, или са все още само намерения.

Кулите ще стърчат на различни места из столицата - на бул. "Цариградско шосе", в широкия център, в кварталите "Лозенец", "Хладилника", "Борово", "Младост" и други.

Столичната община подготвя промени в Закона за застрояване и устройство на София. Те вече веднъж стигнаха до парламента, но не и до второ четене поради разпускането на 43-ото НС. Сега общината ще внесе отново пакета мерки, с които иска да сложи ред в строителството на небостъргачи.

215-метрова кула вдигат на фона на Витоша

Истински гигант ще бъде построен до мол "Парадайс". Преди няколко месеца СОС одобри изграждането на 215-метровата кула "Парадайс тауър" (на български ще рече "Райска кула") въпреки възраженията, че закрива гледката към Витоша.

Засега тя ще бъде най-високата сграда в София, с 55 етажа.

Бъдещият 202-метров "Скай форт" (може да се преведе и като "Небесно укрепление") вече се строи на "Цариградско шосе" до "Интер експо център". Офис кулата ще е на 44 етажа.

До нея вече се издига 126-метровата сграда "Кепитъл форт", която сега държи първенството. Тя беше открита преди 2 години.

Инвеститорите планират проектът "София кепитъл сити" да бъде завършен с изграждането на трета кула - "Ийст форт", която ще е най-ниската - 71 метра.

Пълният текст е публикуван тук


Последно в Лента