Очертават се три зони с небостъргачи в София

stat 08:21  |  18 юли 2017 | | / Виктор Стефанов
Здравко Здравков: Има много тиктакащи бомби след реституцията Здравко Здравков: Има много тиктакащи бомби след реституцията
Сн.: bTV Media Group

В София ще бъдат обособени три зони, където да има свободно високо строителство, обяви по bTV главният архитект на София Здравко Здравков.
Тези "ситита" ще гарантират запазване на гледката към планината на столичани и ще се запази изискването на височина в останалата част от града от 75 метра, каза Здравков.

Едната зона за високо строителство ще е по протежението на бул. „Цариградско шосе”, другата по бул. „Царица Йоана” до Околовръстното и третата – до Централна гара.

10 небостъргача ще има София след няколко години >>

„Има редица вратички в закона да се появяват небостъргачите хаотично из града и желанието ни е да затворим нормативните пропуски”, посочи Здравков. По думите му вече са представили промените в закона за устройството и застрояването на столичната община на депутатите от ГЕРБ и се надяват парламентът да ги приеме.

Има инвестиционни намерения и за терен в близост до "Пирогов". За спорния строеж на бул. „Черни връх” се очаква да приключат административните производства.

Неотдавна се разбра, че ще се строи небостъргач и в кв. "Борово".

По повод протеста на жители на кв. „Дружба” срещу застрояване на зелена площ, Здравков коментира, че този случай е част от много тиктакащи бомби след реституцията.

По думите му такива казуси има в кв. "Левски", Обеля и Люлин.

Главният архитект на София смята, че трябва да се защити не само интересът на частната собственост, но и на хората в квартала.

„В плана на "Дружба" е отредено там да има парк, после се потвърждава с ОУП да има строителство. Искаме това да остане част от парка и ще говорим със собствениците. Към 2001 година теренът бил част от зелената система на града”, заяви Здравков.

В София ремонти до края на лятото ще има на бул. „Монтевидео” и ул. „Тодор Каблешков”.


Последно в Лента