Архитекти искат премахване на бюрокрацията в ЗУТ

stat 14:07  |  1 август 2017 | | / Редактор Лилия Чалева
Пресконференция на камарата на архитектите в България (КАБ) Пресконференция на камарата на архитектите в България (КАБ)
Сн.: БТА

Да се намали бюрокрацията за разрешителните за строеж като се изработи нов Закон за устройство на територията, поискаха от Камарата на архитектите в България.
Предложенията засягат намаляване на административния товар както за инвеститорите, така и за общините.

Настоящият Закон за устройство на територията е морално остарял и трябва да се мисли за коренна промяна във философията му, заяви на пресконференция председателят на УС на КАБ арх. Борислав Игнатов.

Камарата на архитектите предлага ЗУТ да бъде разделен на две части - Закон за устройственото планиране (ЗУП) и Закон за инвестиционното проектиране и строителство (ЗИПС), и философията му да бъде напълно трансформирана, предаде БТА.

Първата част от закона трябва да регламентира устройственото планиране и да третира градоустройствените въпроси, а втората - инвестиционното проектиране и строителството.

Предлага се въвеждането на принципа на мълчаливото съгласие, както и регистрационен, а не разрешителен режим - т.е. да се проверява съответствието на проектите с устройствения план, а проектантите и архитектите да носят отговорност за качеството на проектите.

Организацията настоява да се премине от разрешителен режим към забранителен. Затова се предлага в закона да се опише какво не може да се нарушава при проектирането и строителните дейности, а всичко останало да бъде разрешено по презумпция.

Камарата предлага и въвеждането на електронна система за подаване на проектите и издаване на разрешения за строеж.

„За издаване на разрешително за строеж в България се изискват 178 документа, a в Германия едва 19 документа. Колкото повече документи се изискват, толкова по-голяма е вероятността за корупция на някое ниво“, коментираха архитектите.

"Това, което сме проучили от чуждия опит в Европа и света, са електронни системи, които управляват процесите и поставят инвеститора в центъра на събитията. Инвеститорът чрез такава система подава проектите в онлайн портал, който ги качва в информационен облак и от там се изпращат известия до всички заинтересовани институции, за да дадат своите мнения дали има нарушения, или не. След като минат тези пет стъпки на преглеждане и всичко е онлайн, има оповестяване и яснота за проекта", каза архитект Борислав Игнатов за предложението на Камарата да се създаде електронна система за разрешителни за строеж.

"Всичко това създава една много добра и удобна среда за ръководене и управление на тези процеси и води до огромно облекчение, както на възложителя, така и на общини. Ликвидират се всички опашки, които в момента са пословични в общините. Освен предимства, се дава и 100-процентов контрол на процеса, известява за всеки процес чрез есемес, няма хартиени архиви. Информацията се намира лесно, може да бъде намерена лесно, сортира се и автоматично се следи за всички законови срокове", допълни той.

От КАБ заявиха, че тези предложения са изпратени на Министерството на регионалното развитие и благоустройство, където се надяват те да бъдат подложени на обществено обсъждане.


Последно в Лента