79 сигнала в прокуратурата за двойни аренди

stat 12:37  |  22 август 2017 | | / Георги Брандийски
Хората се притесняват, че ще засеят земите си и след това някой друг ще им обере реколтата Хората се притесняват, че ще засеят земите си и след това някой друг ще им обере реколтата

Подадени са 79 сигнала до прокуратурата за сключени договори за наем на земи от несобственици. Хора се оплакват, че фирми буквално им отнемат земята.
Преди дни собственици на земя в Монтанско се оплакаха, че фирма, без тяхното знание, е регистрирала договори за собствената им земя, че ще я обработва. В същото време собствениците или сами си я обработват, или са я дали на други фермери под аренда.

На някои от земеделците дори собствената земя е взета под наем от въпросната фирма и след това е отдадена на друга фирма с един и същи собственик.

Хората се притесняват, че ще засеят земите си и след това някой друг ще им обере реколтата.

От фирмата регистратор се уповават на решение на ВАС, с което фирми имат право да сключват такива договори.

Във връзка с получени сигнали за преотдаване на земеделска земя чрез договори за наем на несобствениците, придобили известност като "бели петна",
Министерството на земеделието, храните и горите заяви, че е реагирало своевременно и категорично.

Със свое писмо на 19 юли т.г. министърът на земеделието, храните и горите е наредил на областните дирекции "Земеделие" всички договори, представяни в общинските служби по земеделие за регистрация да бъдат проверени за връзката на наемодателя със собствеността на имота или наличието на пълномощно от собственик.

В случаите, в които тази връзка не е установена, служителите на общинска служба земеделие уведомяват лицата, вносители на договора за регистрация, за предоставяне в срок на допълнителни доказателства по отношение на правата за сключване на договори.

Ако поисканата информация не е предоставена, общинска служба земеделие не регистрира договорите и уведомява районната прокуратура.

Към момента такива действия са предприети за 79 случая в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Монтана, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Шумен и Ямбол, като са уведомени съответните районни прокуратури.

От аграрното ведомство уверяват, че не само не се допусна регистриране на такива договори, но и всички подобни опити се предават на компетентните органи.


Последно в Лента