Санираха блок без един апартамент заради страх от… стиропор

stat 11:04  |  31 август 2017 | | / Лилия Чалева
Блок ”Кръгояр” в Луковит Блок ”Кръгояр” в Луковит
Сн.: БНТ

В Луковит санираха блок по националната програма за енергийна ефективност без един апартамент, защото собственичката на жилището я е страх от стиропора.
Затова, въпреки че вече е готов, блок "Кръгояр" в Луковит не може да бъде одобрен от инвеститорския контрол.

Живеещи в блока разказаха пред БНТ, че са направили всичко, което се изисква в програмата, но Ценка Исаева, чийто апартамент е на последния етаж, отказала с мотива, че от стиропора може да се разболее.

"Ценка заяви, че заради стиропора може да се разболее от рак и отказа",
казва Надка Кирилова, която е домоуправител на единия от входовете на блока и е била сред най-активните в кампанията по събиране на подписи.

"Тя изобщо не приема нищо, не приема никой. Казва, че ще се разболее, даже говори, че който се къпе, ще се разболее", обяснява и съседът й Асен Асенов.
 
"Тя не иска, не знам. Казва, че ще получи рак на кожата, там други работи..", допълва съседката Камелия Маринова, а Искра Стефанова недоумява: 

"Казва, че е културна и възпитана, пък в същото време не оцени ценността на това, което се прави в момента
".

Несъгласието на Ценка Исаева е можело да спре санирането, тъй като е необходимо 100% съгласие от всички съседи. Програмата за енергийна ефективност обаче дала възможност нежеланието на съседката да не спре ремонта на блока.

"Странното е по-скоро тук, в съседите, тъй като по Закона за етажната собственост те имат право да настояват тази жена да бъде изселена от този блок, защото в крайна сметка фасадата на блока е и тяхна, тя е обща", коментира  кметът на Луковит Иван Грънчаров.

Хората, които са санирали своите жилища, смятат, че апартаментът на Ценка ще стане причина да се наруши изолацията на блока и да проникне влага в техните жилища.

"Ще протече. От самата изолация отзад, аз съм майстор и аз работих тук и смятам, че ще има проблеми", убеден е Асен Асенов.

Според съседи, докато е текъл ремонтът на блока, Ценка е била в жилището си, почти барикадирана. Дни след приключването тя е заминала в Украйна при съпруга си.

Съседите ѝ се надяват, че ще се върне и ще позволи да се санира и нейният апартамент, за да има сградата завършен вид.


Последно в Лента