Омбудсманът се заема с порочни схеми с ниви

stat 12:07  |  1 септември 2017 | | / Редактор Лилия Чалева
Имало десетки жалби за опити за злоупотреби и порочни схеми на отдаване под наем на плодородни имоти Имало десетки жалби за опити за злоупотреби и порочни схеми на отдаване под наем на плодородни имоти
Сн.: Bulphoto

Омбудсманът Мая Манолова свиква форум за „белите петна“ и „черните дупки“ в законите за земеделските земи.
Омбудсманът Мая Манолова свиква обсъждане на нормативни промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за арендата в земеделието на 4 септември. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.

Повод за това са десетките жалби на земеделски производители и собственици на земя от цялата страна, в които сезират Манолова за опити за злоупотреби и порочни схеми на отдаване под наем на плодородни имоти, без тяхното знание и съгласие.

Проблемът възниква след направена промяна в Закона за арендата в земеделието, буквално в последния ден от работата на 43-тото Народно събрание. С нея отпада изискването за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в Агенцията по вписванията.

Форумът ще се състои на 4 септември 2017 г., от 11.00 часа, в институцията на омбудсмана в гр. София, на ул. "Георг Вашингтон“ №22.

Поканени да участват са всички заинтересовани страни – Министерството на земеделието, храните и горите, Агенцията по вписванията, Нотариалната камара, областната управа на Монтана, кметът на Община Вълчедръм, народни представители, браншови земеделски организации, земеделски производители и собственици на земи.


Последно в Лента