Ръст на необитаеми жилища в София

stat 17:03  |  18 септември 2017 | | / Редактор Георги Брандийски
Най-осезаем е проблемът в централните райони на столицата, където в някои сгради делът на празните жилища надминава 60% Най-осезаем е проблемът в централните райони на столицата, където в някои сгради делът на празните жилища надминава 60%
Сн.: Dir.bg

Търсенето на имоти в София расте, но същевременно се наблюдава увеличение и на т.нар. „тъмни прозорци“ - необитаемите жилища.
Това съобщават от консултантската компания Имотека, цитирани от Инвестор.

Най-осезаем е проблемът в централните райони на столицата, където в някои сгради делът на празните жилища надминава 60%. Те са извън пазара на имоти, като това се отразява и на състоянието на сградния фонд, коментира изпълнителният директор на компанията Любомира Атанасова.

Необитаемите жилища пречат на нормалното поддържане на сградите, защото се затруднява събирането на входни такси. Така реално живущите трябва да плащат дела на отсъстващите собственици, а мотивацията за подобни инвестиции е ниска.

Същевременно центърът на столицата е все по-атрактивен от гледна точка интерес на инвеститори към краткосрочно отдаване на жилища под наем чрез платформи като Airbnb и Booking.com. Затова и „тъмните прозорци“ ще определят бъдещето на пазара в централните райони на столицата.

Проблеми със собствеността

Често необитаемите жилища имат проблеми със собствеността или пък са собственост на много наследници, които не могат да се разберат помежду си за имотите. При някои жилища има проблеми с уреждането на правото на собственост – от липсващи или трудни за проверка нотариални актове до новопоявили се завещания, и това бави или прави невъзможни продажбите.

Има и собственици, които задържат апартаментите си умишлено в очакване на по-подходящ момент за продажба. За тях обаче е важно да знаят, че дори и да се постигне значителен ръст на цените, което брокерите не очакват, стойността на един амортизиран имот в рушаща се сграда няма как да се покачва, коментира Атанасова.


Последно в Лента