Отчитат устойчива тенденция на ръст в строителството

stat 09:55  |  26 септември 2017 | | / Редактор Лилия Чалева
Пътно планиране и строителство Пътно планиране и строителство
Сн.: Shutterstock

Всички анализи и прогнози сочат, че има устойчива тенденция на ръст в строителството.
Това каза председателят на Строителната камара Николай Станков пред БНР.

Той съобщи по време на форума, че за разлика от предходната година, когато строителният сектор е бил в застой, тази година - за първото полугодие, се отчита ръст от 20,8 на сто ръст на годишна база, основно от сградното строителство - 28 на сто, което е с дял от 55,5 на сто от общия строителен сектор.

"Това до голяма степен се дължи на забавянето на големи проекти по оперативните програми за текущия планов период, но това е добра новина, защото означава, че частен ресурс вече влиза в сектора", каза Станков.

При инженерно строителство също се отчита ръст от 12,8 на сто на годишна база.

Според Станков тенденцията на ръст до края на тази година и през следващата в строителството ще е устойчива, като се очаква да се дължи основно на това, че стартират редица проекти от този програмен период.

Станков коментира и строителството на последния участък от АМ "Струма“.

"Категорично имам надежда, че ще започнем работа по последния участък от АМ "Струма“. Това е в полза и на националния интерес, не само на строителния бранш. В това строителство има и европейски интерес да се случи, така че се надявам разумът да надделее и този проект да стане реалност", каза председателят на Строителната камара Николай Станков.


Последно в Лента