България 8-ма в ЕС по доходност от наем

stat 10:30  |  3 октомври 2017 | | / Георги Брандийски
Средната доходност от имоти под наем у нас достига 5,77% Средната доходност от имоти под наем у нас достига 5,77%
Сн.: Dir.bg

България е на осмо място в Европа по доходност от имоти, отдавани под наем, съобщава онлайн изданието simplybusiness.co.uk, цитирано от Инвестор.
Изданието се позовава на изчисления на групата за плащания WorldFirst. Средната доходност у нас достига 5,77%, посочва то.

Лидер в Европа е Ирландия с доходност от 7,08%. На второ място е Малта с 6,64%, а на трето – Португалия с 6,43%. Топ 10 се допълва от Холандия, Словакия, Белгия, Турция, Кипър и Унгария.

В дъното на класацията е Швеция със средна доходност от отдаване под наем в размер на 3,03%. Непосредствено преди нея са Хърватия и Франция с по 3,82%.

За 12 месеца Великобритания отчита най-силен спад в подреждането – с 10 места до 25-та позиция със средна доходност от наем на имот от 4%. Причината - „предизвикателната среда“ за собствениците на имоти, като отпаднали данъчни облекчения за жилища, отдавани под наем, и ръст на данъците при сделка с цел овладяване на спекулациите заради недостига на жилища в големите градове на страната.

Затягат се и изискванията към купувачите на имоти за отпускане на ипотечен кредит, пред инвеститорите стоят r неясните перспективи заради Brexit, по който още се водят преговори.

Според Едуард Харди от WorldFirst влошаващата се динамика на пазара на наеми на Острова звучи като сигнал за по-голямо забавяне на жилищните пазари.


Последно в Лента