Разследват саниране с некачествени материали

stat 13:25  |  10 октомври 2017 | | / Редактор Лилия Чалева
Не са използвани некачествени материали в Столичната община Не са използвани некачествени материали в Столичната община

Регионалното министерство внесе сигнал в прокуратурата след разследване на bTV за саниране на високи сгради с некачествени топлоизолации, които горят.
Лабораторни тестове са доказали, че материалите на две румънски фирми са с по-ниско качество от декларираното и не отговарят на законовите изисквания.

По-рано разследване установи, че общо по програмата за енергийна ефективност са санирани 41 високи блока (над 28 метра) за близо 50 млн. лв., като върху 2/3 от тези сгради има румънски топлоизолации. В тях е използван стиропор (известен и с техническото си наименование eкспандиран пенополистирол – EPS).

От експлоатационните декларации на топлоизолациите става ясно, че само допреди година и двете румънски фирми декларират, че всички техни продукти от стиропор са трудно горими клас „В”.

Това буди съмнение у Българската асоциация за изолациите в строителството (БАИС), която подава сигнал към Агенцията по техническия надзор.

Агенцията изследва партиди от румънския стиропор в независима италианска лаборатория. Резултатът е сериозни отклонения в класа по реакция на огън от декларираните.

„Стиропорът гори и има най-ниските противопожарни качества (…) Това е общо взето да кажем, че бензинът е негорим материал”, коментира проф. Димитър Назърски от катедрата по строителни материали и изолации в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Изготвят мерки срещу некачественоното саниране

Преди дни министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи, че в рамките на няколко седмици се очаква експерти от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" да са готови с механизъм, по който всяка от санираните по националната програма жилищни сгради с материали, които не отговарят на противопожарните стандарти, да бъде обследвана и да се предприемат допълнителни мерки за гарантиране на безопасността на живеещите там.

Мерките ще бъдат указани за изпълнение от строителите там, където сградата не е приета, и на общините, ако договорът за строително-монтажни дейности е приключил и сградата трябва да бъде въведена в експлоатация.

Мерките ще се изпълняват в рамките на съществуващите договори или със средства от общините.

Министър Нанков припомни за сигналите, получени от Асоциацията по изолации в строителството, за топлоизолационен продукт от експандиран полистирен, произведен от двете румънски фирми.

При изпитване в лаборатория в Италия и в Стара Загора се е доказало, че продуктите на една от румънските фирми не отговарят по реакция на огън като от клас "С", а са клас "Д".

Българската страна е уведомила надзорните органи в Румъния и ЕК. Министър Нанков отбеляза, че за случая са информирани всички компетентни органи, включително и прокуратурата, за пускане на пазара на стока с декларация с невярно съдържание, а общини и изпълнители биха могли да заведат граждански искове за нанесени материални щети.

Министърът напомни за предприетите мерки след този случай, сред които да се искат декларации за топлоизолационните продукти, вложени на всеки един от обектите, финансиран по програмата, който е с височина над 28 метра.

В София няма саниране с некачествени материали

Междувременно столичният кмет Йорданка Фандъкова провери как се извършва то в блокове в столичния квартал "Хаджи Димитър".

След инспекцията стана ясно, че не са използвани некачествени материали в Столичната община.

По думите на арх. Влади Калинов, директор "Контрол на строителството”, забавянето в старта на програмата всъщност е довело до спасяване от това да се използват некачествени материали.

„Ако говорим за несертифицирани материали сме се спасили от това, защото се забавихме заради масовото недоволство. Процесът се разви и влязохме в по-напреднал етап и материалите се следят по-сериозно”, каза той.

В София 166 сгради имат сключени договори за саниране, 70 от тях имат избран изпълнител, а 10 са със започнати дейности.


Последно в Лента