Нов екологичен град ще бъде построен в Йордания

stat 14:04  |  6 ноември 2017 | | / Редактор Лилия Чалева
Аман - столицата на Йордания Аман - столицата на Йордания
Сн.: Wikipedia

Йордания обяви проект за изграждане на нов "екологичен" град източно от Аман с цел да се облекчи йорданската столица, предаде Франс прес.
Строежът на "зеления" град на около 30 км от Аман ще започне в средата на 2018 година и ще приключи през 2050 година, уточни правителството в комюнике, публикувано късно снощи, предаде БТА.

Градът, определен като "екологичен, интелигентен и с устойчиво развитие", ще бъде построен на главна автомагистрала, свързваща Йордания с Ирак и Саудитска Арабия, се казва в съобщението.

Така ще бъде създадена благоприятна среда за бизнеса и ще бъдат предлагани достъпни жилища, както и зони за развлечения и обществени паркове.

Градът ще инвестира в естествени възобновяеми енергии за производство на електричество.

Целта на проекта е да се облекчи пренаселената 4-милионна столица, както и град Зарка, северно от Аман, с 1,3 милиона души население. Той ще бъде финансиран от държавния и частния сектор, уточнява комюникето, в което не е посочена конкретна сума.

Йордания се надява проектът да привлече частни и чуждестранни инвестиции.
Йорданската икономика пострада тежко от конфликтите в съседните страни - Ирак и Сирия.

Приемането на стотици хиляди сирийски бежанци струва много скъпо на кралството, което не разполага с природни ресурси. Аман оценява на близо 10 милиарда долара разходите за сирийските бежанци от началото на конфликта в Сирия през 2011 година.


Последно в Лента