Ердоган представи ”новия символ” на Истанбул

stat 08:59  |  7 ноември 2017 | | / Редактор Виктор Стефанов
Реджеп Ердоган:  Целият ни народ ще може да гледа представленията Реджеп Ердоган: Целият ни народ ще може да гледа представленията
Сн.: БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган представи проект за нов културен център на истанбулския площад Таксим.
Новият център ще носи името на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк и ще бъде изграден на мястото на сградата, където досега се помещаваше Културният център "Ататюрк".

Фасадата на новото здание наподобява тази на старата сграда, а архитектурният проект е на Мурат Табанлъоглу, сина на архитекта на предишната сграда Хаяти Табанлъоглу, пише в. "Хюриет", цитиран от БТА.

Ердоган обяви, че сградата на новия културен център "Ататюрк" ще бъде завършена през първото тримесечие на 2019 г.

"Това ще бъде място, където не само определен елит, а и целият ни народ ще може да гледа представленията", обяви президентът. Той посочи, че програмите ще могат да бъдат гледани от 2500 души вътре в сградата, но също и от много други навън, където ще бъдат монтирани огромни екрани.

"С една дума великолепно", пише в заглавие днес в. "Сабах".

Проектът представлява не само отделна сграда, а цял комплекс, който освен опера включва и киносалони, театър, конферентна зала и огромен паркинг. Новата опера ще бъде сред най-големите и с най-добра акустика в света. В най-горната част на сградата ще има голям ресторант с изглед към Босфора.

"Култура на 100 хиляди кв.м", посочва "Миллиет". Според проекта големият салон ще бъде във формата на сфера. Пристройките пък ще бъдат построени на базата на природосъобразни концепции, като всичките ще имат зелен покрив (покрив градина), разкрива вестникът.

В. "Милят" пише, че новият Културен център "Ататюрк" ще се превърне в символ на Истанбул и цитира президента, който изрази съжаление от дългото забавяне на проекта.

"Днес Турция може да започне работата, която трябваше да свърши преди десет години", каза Ердоган и запита: "Кой ще плати сметката за изгубените години?". По думите на президента от новия проект ще се възползват най-вече онези, които по различни начини са се опитвали да го саботират.

Опозиционният в. "Евренсел" обаче пише, че проектът е противозаконен, като цитира думите на председателя на турския синдикат за култура и изкуство Явуз Демиркая. Старата сграда беше затворена през 2008 г. и по решение на съда трябваше да й бъде извършен ремонт, отбелязва "Евренсел". Вместо това обаче зданието ще бъде срутено и на мястото му ще бъде построена опера.

"Това противоречи както на законодателството, така и на съдебните решения", твърди Демиркая.


Последно в Лента