50% от европейците песимисти за собствен дом

stat 12:52  |  7 ноември 2017 | | / Георги Брандийски
Повечето хора без собствени жилища - 65 процента - са на мнение, че да имаш свой дом е символ на успех Повечето хора без собствени жилища - 65 процента - са на мнение, че да имаш свой дом е символ на успех
Сн.: Dir.bg

Близо половината от европейците, които не притежават собствен дом, вече и не хранят надеждата някога да имат.
Най-големи песимисти са британците и германците, сочи проучване, цитирано от Ройтерс и БТА.

Според анкетата на германската банка Ай Ен Джи (ING) 48 процента от хората в 13 европейски страни, които не притежават жилища, преценяват, че вероятно никога няма да имат собствен дом.

Повечето хора без собствени жилища - 65 процента - са на мнение, че да имаш свой дом е символ на успех, намеквайки също така, че купуването не е просто финансово решение. Най-много поляци (72 процента), турци (70 процента) и румънци (70 процента) са на мнение, че притежаването на жилище е символ на успех.

По думите на Ян Брайт, старши икономист и управляващ директор на подразделението за изследвания към Ай Ен Джи, проучването подсказва, че много хора може да са разочаровани от съдбата си.

Много хора искат да си купят къща. Мнозина обаче приемат, че е малко вероятно да успеят да направят това, каза той.

Проучването няма връзка с политиката, но много избори в Европа през последните години показаха, че нараства гневът сред гласоподователите заради все по-голямата разлика между хората, които имат и хората, които нямат жилища.

Надеждите, че ще можеш да си купиш дом, например са най-малки във Великобритания и Германия, където около 6 процента от хората без жилища преценяват, че никога няма да могат да си купят жилище. Миналата година британците подкрепиха излизането на страната им от ЕС, а тази година германците за първи път от 50 години вкараха в парламента си крайнодясна партия.

Цените на жилищата във Великобритания отдавна са непостижими за мнозина, а на фона на Брекзита през лятото продължиха да растат.

В Германия жилищните цени, които в миналото бяха сравнително по-ниски, отколкото в други европейски страни, се повишиха отчасти заради рекордно ниските лихви на европейската централна банка, които насърчават домакинствата да взимат заеми. Средната цена в градовете, включително Берлин, Хамбург, Мюнхен и Франкфурт, се е повишила с над 60 процента от 2010 година, посочва Бундесбанк.


Последно в Лента