Кенийци строят лодка от пластмасови бутилки

stat 09:00  |  14 ноември 2017 | | / Редактор Лилия Чалева
Лодка от пластмасови бутилки Лодка от пластмасови бутилки
Сн.: YouTube

Организатор на сафари обиколки в Кения и екип от работници строят лодка от рециклирани пластмасови бутилки, съобщи Ройтерс.
Необичайната идея хрумнала на 42-годишният Бен Морисън, когато доброволци събрали 33 тона отпадъци за едно лято от бреговете на остров Ламу. Тогава той решил да проектира лодка от рециклирана пластмаса. По този начин искал да изкупува продукцията на предприятията за рециклиране и да убеди местните жители да опазват намаляващите горски площи.

"Става все по-трудно строителите на лодки да намират дървен материал. Надявам се, че този проект ще позволи да оживее традицията на изграждането на лодки, като се премине от все по-оскъдната дървесина към пластмасата", каза Бен Морисън.

Мъжът работи с осем специализирани строители на лодки. Те използват пластмасови дъски от новопоявили се местни рециклиращи бизнеси.

"Затрудняваме се да произведем плътен материал от рециклираната пластмаса. Не е лесно. Понякога получаваме плоскости от фабриката, които са пълни с въздушни балончета. Не можем да строим с тях и трябва да започнем отначало", добави инициаторът.

От ООН предупредиха, че до 2050 г. в океаните ще има повече пластмасови отпадъци, отколкото риба, ако не бъдат предприети драстични мерки по проблема.
През август Кения въведе една от най-строгите забрани в света за найлоновите торбички. Всеки, дръзнал да използва дори една от тях, е застрашен от 4 години затвор или глоба от 40 хиляди щатски долара.


Последно в Лента