Най-много видове насекоми се заселват в хола

stat 09:00  |  14 ноември 2017 | | / Редактор Лилия Чалева
Наличието на килим благоприятства заселването на насекоми Наличието на килим благоприятства заселването на насекоми
Сн.: Shutterstock

Дневните на приземен етаж, които имат килим и много изходи към двора, са обитавани от повече видове насекоми, отколкото другите стаи в дома, съобщава "Върдж".
Хигиената на мястото няма значение, но наличието на домашен любимец оказва влияние.

В къщите с куче живеят повече насекоми, а в жилищата с котка - по-малко. Това установи екип от учени от университета на Северна Каролина и Академията на науките в Калифорния.

Специалистите се съсредоточиха върху видовете, а не върху броя на дребните нашественици.

В хола има най-голямо разнообразие от насекоми, защото обикновено пространството е по-голямо, отколкото в банята, например. Повечето прозорци и врати са именно в дневната и гадинките влизат отвън.

Наличието на килим благоприятства заселването им, поради фактът, че буболечките обичат да живеят в или под него, а освен това засядат и умират между влакната му.

Ентомолозите събраха над 10 хиляди насекоми, живи и мъртви, от 50 домакинства в Роли, американския щат Северна Каролина. Сред тях откриха безобидните люспеници, сенояди, плодови мушици и калинки. Вредителите, като дървеници, термити и бълхи се срещаха по-рядко.

Резултатите от изследването са стъпка напред към опознаването на разнообразието от насекоми, които живеят в домовете ни. Изводите обаче не важат за всички географски райони и зависят от сезоните.


Последно в Лента