Онлайн търгове за имоти на длъжници в Гърция

stat 09:15  |  29 ноември 2017 | | / Редактор Виктор Стефанов
Премиерът Алексис Ципрас се надява с търговете да събере повече пари от длъжниците Премиерът Алексис Ципрас се надява с търговете да събере повече пари от длъжниците
Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Имоти на длъжници в Гърция от днес ще се продават на онлайн търгове.
Юробанк е първата финансово-кредитна институция, която пуска имущество на седем свои длъжници, съобщават гръцките издания, цитирани от БТА.

В. "Вима" твърди, че в следващите седмици предстои и други банки да обявят за продажба такива имоти на длъжници.

Само за днес са планирани 177 търга. Те ще протекат в естествена среда и се предвижда да бъдат организирани в различни съдилища.

Банкови източници, цитирани от печата, казват, че облогът от тези търгове трябва да бъде спечелен до края на годината, тъй като решаването на въпроса с "лошите кредити" е обвързан с финализирането на третия преглед на гръцката спасителна програма и с надзора, упражняван върху системните банки в Гърция от Европейската централна банка и Европейския стабилизационен механизъм с оглед на стрес тестовете идната година.

Гръцките банки вече са определили за продажба 10 000 недвижими имота на лоши платци, от които те се надяват да съберат "свежи пари" в размер на 2,5 млрд. евро в следващите 12 месеца.

Съгласно законодателството предлаганите на търговете имоти ще са по пазарни цени.

Банките са се договорили с правителството да не пускат на търгове недвижими имоти на стойност над 300 хиляди евро.

От търговете са освободени длъжници с един единствен имот.

"Лошите кредити" и търговете са най-голяма грижа на външните кредитори на Гърция, които в момента проверяват спасителната й програма и до началото на следващия месец трябва да се произнесат по изпълнените от правителството поети ангажименти за реформи, за да може страната да продължи да получава заеми.

С онлайн търговете правителството на премиера Алексис Ципрас се надява бързо и ефикасно да събере възможно повече средства от продажбата на имоти на некоректни платци, чийто просрочени задължения към банките възлизат на милиарди евро.


Последно в Лента