Нанков: 1,5 млрд. лв. за 7 месеца са в пътищата

stat 13:14  |  29 ноември 2017 | | / Лилия Чалева
1,5 млрд. лв. са дадени за 7 месеца в пътищата 1,5 млрд. лв. са дадени за 7 месеца в пътищата

Почти 1,5 млрд.лв. са стартираните инфраструктурни проекти за последните седем месеца. Догодина се очаква бум и в санирането, отчетоха от МРРБ
За близо 7 месеца работа на МРРБ са започнати проекти за почти 1,5 млрд. лева, които дават "глътка въздух" на строителния бранш и са полезни за обществото. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който заедно с шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов отчетоха резултатите от работата си от месец май досега.

Има ръст на заетите в строителния сектор, отчете министърът като посочи, че за първите девет месеца на 2016 г. средномесечно са били заети 175 000 души, а за тази година - 255 000.

Строителството, съчетано с потреблението и износа, са основните двигатели на постигнатия икономически растеж, отбеляза министърът.

Сред големите обекти той открои участъците от магистрала "Хемус" и лот 3,1 на "Струма", предаде БТА и "24 часа". За тях са стартирани проекти за почти половин милиард лева.

Дадено е началото на тръжни процедури за почти 900 млн. лв. в периода от 5 май досега. Сключени са договори за 455 млн. лв., има допълнителни 100 млн. лв. по програмата за текущ ремонт, заяви министърът.

Министърът припомни, че на 31 август стартира проект за 12,6 км от Благоевград до Крупник. Стойността му е 166 млн. лв. 

По отношение на приключването на магистрала "Струма" министър Нанков отново повтори, че това ще стане до 2023 г.

ЕК одобри отпускането на 330 млн. евро за ”Струма” >>>

Участъкът от транспортен коридор 10 от София до Калотина е малко подценяван, заяви още Нанков. За там са предвидени над 400 млн. лв., част от които са по механизма за свързаност на Европа.

В момента се ремонтират 193 км втори и трети клас пътища за почти 160 млн. лв. по програма "Региони в растеж", каза още Нанков.

Той заяви, че има средства за участъка от Пловдив до Стара Загора от магистрала "Тракия". Зависело от метрологичните условия кога ще стартират дейностите по него. Министърът призна, че активната лента е силно деформирана и спешно се нуждае от рехабилитация. 1

За тол системата, след като минат всички обжалвания, има възможност още тази година да се подпише на договор с изпълнителя и стартирането на изграждането и внедряването на системата.

Бум в санирането

Министър Нанков заяви, че през 2018 г. се очаква бум в санирането.

Над 880 сгради са с приключени дейности по националната програма, 570 сгради се санират в момента, а догодина до остатъка от 2022 сгради ще се работи.

Той информира, че от ДНСК за отчетния период са направени 17 000 проверки на строежи, като 131 са влезлите в сила заповеди за премахване на незаконни обекти в страната.

38 са разрешенията за строеж за обекти от национално значение, като сред тях са за газова връзка с Гърция и модернизация за жп линии.

Уволняват шефа на РДНСК София

Във връзка с инцидента на бул. "Цариградско шосе" заради необезопасен строителен обект началникът на РДНСК София град ще бъде освободен от длъжност поради пропуснати срокове за предприемане на административни действия.

В момента се проверят строителната и надзорната фирма на обекта и се очаква и те да бъдат санкционирани. Със заповед на началника на ДНСК е стартирала проверка за зазимяването на строителните обекти, съобщи още министър Нанков.Последно в Лента