Продават 10 000 имота на длъжници в Гърция

stat 09:37  |  30 ноември 2017 | | / Лилия Чалева
Гръцките банки се надяват да съберат ”свежи пари” в размер на 2,5 млрд. евро в следващите 12 месеца Гръцките банки се надяват да съберат ”свежи пари” в размер на 2,5 млрд. евро в следващите 12 месеца
Сн.: Агенция "Митници"

Имоти на длъжници в Гърция вече се продават на онлайн търгове, като Юробанк е първата финансово-кредитна институция, която пусна имущество на 7 свои длъжници
В. "Вима" твърди, че в следващите седмици предстои и други банки да обявят за продажба такива имоти на длъжници. Само за 29 ноември бяха планирани 177 търга.

Това предизвика бунт на длъжниците. Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да отблъсне десетки демонстранти, опитващи се да възпрепятстват търгове за недвижими имоти, които бяха възобновени след няколко месеца прекъсване, съобщи Асошиейтед прес.

Протестиращите замеряха полицията с боклуци, пожарогасители и други предмети в съда в Атина, където се провеждаха търговете в сряда.

Банкови източници, цитирани от печата, казват, че облогът от тези търгове трябва да бъде спечелен до края на годината, тъй като решаването на въпроса с "лошите кредити" е обвързан с финализирането на третия преглед на гръцката спасителна програма и с надзора, упражняван върху системните банки в Гърция от Европейската централна банка и Европейския стабилизационен механизъм с оглед на стрес тестовете идната година.

Гръцките банки вече са определили за продажба 10 000 недвижими имота на лоши платци, от които те се надяват да съберат "свежи пари" в размер на 2,5 млрд. евро в следващите 12 месеца.

Съгласно законодателството предлаганите на търговете имоти ще са по пазарни цени.

Банките са се договорили с правителството да не пускат на търгове основно жилище на стойност до 300 хиляди евро. От търговете са освободени длъжници с един единствен имот.

"Лошите кредити" и търговете са най-голяма грижа на външните кредитори на Гърция, които в момента проверяват спасителната й програма и до началото на следващия месец трябва да се произнесат по изпълнените от правителството поети ангажименти за реформи, за да може страната да продължи да получава заеми.

С онлайн търговете правителството на премиера Алексис Ципрас се надява бързо и ефикасно да събере възможно повече средства от продажбата на имоти на некоректни платци, чийто просрочени задължения към банките възлизат на милиарди евро.
Последно в Лента