Турци инвестират в недвижими имоти в Гърция

stat 11:10  |  1 декември 2017 | | / Редактор Лилия Чалева
Заможните турци инвестират в имоти и на остров Миконос Заможните турци инвестират в имоти и на остров Миконос
Сн.: Shutterstock

Репортаж на германското радио DLF от остров Родос показва, че за мнозина турци Гърция вече представлява сигурно инвестиционно пристанище.
Интересът на турците към гръцките недвижими имоти е голям.

Причините за този интерес са много и най-различни и те се дължат или на политическата нестабилност в Турция, или на тревогите за стабилизиране на турската лира, или просто на обстоятелството, че Гърция се харесва много на турците.

Сибел Арчъкалън, брокерка на остров Родос, смята, че турците са добри клиенти:
"Когато идват при нас, казват, че искат да направят добра инвестиция. Те нямат ясна представа за това колко голям искат да е недвижимият имот или в какъв район го предпочитат.

Приоритет за тях е самата инвестиция, защото тук парите им са сигурни. Основното за тях е капиталите им да бъдат вложени на подходящо място".
Заможните турци инвестират не само на остров Родос, но и на Миконос или в източната част на областта Атика.

Според брокерски бюра в Атина, сред клиентите има много турски лекари, адвокати и предприемачи, които купуват недвижими имоти в предградия на Атика, като Глифада.

За отбелязване е, че според гръцкото право всеки чужденец, който купува недвижим имоти за 250 хиляди евро и над тази сума, придобива разрешително за престой в Гърция.

"Те се страхуват вече да инвестират в Турция".

По мнение на младата брокерка от Родос, турците инвестират в гръцки недвижими имоти, тъй като вече не се чувстват сигурни в собствената си страна.
За нотариуса Димитриос Йорцос, почетен консул на Германия на остров Родос, интересът на турците има и икономически стимули:

"Заинтересованите от малоазиатското крайбрежие инвестират тук, защото се страхуват да продължат да правят инвестиции в Турция. Често пъти те търсят малки хотели и малки предприятия. Ние сме поели процедурата по такива покупко-продажби".

Родос все пак има и други предимства за турските инвеститори, освен географската близост до страната им. Както впрочем и останалите острови от групата Додеканези в Егейско море.

Според гръцкия нотариус не е проблем дори и изискваното от гръцкото министерство на отбраната одобрение за някои покупкопродажби на имоти. Това е така, защото остров Родос се намира много близо до турския бряг и е необходимо специално разрешение от министерството на отбраната, чието издаване отнема близо два месеца.

"Досега ние не сме имали отрицателен отговор. А това означава, че турските заинтересовани лица могат да инвестират без никакъв проблем. И аз мисля, че те го правят с удоволствие", казва още брокерката Сибел Арчъкалън.


Последно в Лента