Нови правила в Париж за наеми чрез онлайн платформи

stat 10:58  |  4 декември 2017 | | / Редактор Лилия Чалева
Целта на парижкото кметство е да се засили борбата с незаконното даване под наем Целта на парижкото кметство е да се засили борбата с незаконното даване под наем
Сн.: Shutterstock

Парижани вече са длъжни да се регистрират в кметството, за да могат да дават краткосрочно под наем жилище на туристи чрез онлайн платформи от типа на Еърбиенби.
Френската столица е първият град в страната, който въвеведе такова правило от 1 декември. Бордо ще стане следващият, от 1 март, уточнява в. "Кроа" в електронното си издание, предаде БТА.

Целта на парижкото кметство е да се засили борбата с незаконното даване под наем, по-специално когато се надвишават разрешените 120 нощувки годишно.

Според общинските съветници Париж е изгубил 20 000 жилища за последните 5 години, превръщайки се постепенно в един от водещите пазари на платформите за даване под наем. Публикувани са около 100 000 обяви за жилища под наем за туристи във френската столица, от които 65 000 са в Еърбиенби (Airbnb).

Ян Броса, който отговаря за жилищната политика в кметството, обяснява, че проблемът не е в даването под наем на имоти като основно жилище, а окончателното превръщане на жилища в обзаведени туристически квартири, често пъти от собственици на много имоти.

През 2017 година наложените глоби в Париж са надхвърлили 1 милион евро за незаконно даване под наем, което е три пъти повече в сравнение с 2016 година.

През ноември Еърбиенби съобщи, че ще блокира обяви на частни лица след 120-ия ден ползване от наематели в четири централни района на френската столица. Кметството се възмути, тъй като според него мярката трябва да обхваща всичките 20 административни района.

Радио Франс енфо (France Info) съобщи днес в електронното си издание, че Еърбиенби предлага на клиентите си банкова карта, издадена в Гибралтар и която може да се презарежда, за да крият доходите си от данъчните власти.

Информацията за ползването на тази възможност се предава "от ухо на ухо" от три години сред собственици на апартаменти, ползващи платформата за краткосрочно даване под наем.

В отговор на запитване от в. "Фигаро", Еърбиенби потвърди, че предлага такава система на клиентите си, но твърди, че "много компании по света правят така". Освен това платформата припомня на своите наемодатели още при регистрирането им, че трябва да изпълняват данъчните си задължения.

Еърбиенби изпраща и данъчна справка всяка година, за да могат наемодателите да знаят колко точно доходи трябва да декларират пред данъчните служби, посочва "Фигаро".


Последно в Лента