Соларни тухли осигуряват електричество

stat 12:06  |  4 декември 2017 | | / Редактор Лилия Чалева
В стъклените блокове са поставени малки соларни клетки В стъклените блокове са поставени малки соларни клетки
Сн.: БНТ

Сгради, които сами произвеждат електричество. Идеята въобще не е нова, но британски учен реши да погледне на нея от друг ъгъл, като разработи соларни тухли.
Британският учен д-р Хасан Бейг, е основател на компания за соларни строителни материали.

"Съвременните сгради поглъщат около 40% от електричеството, което се произвежда в глобален мащаб. И това допринася за около една-трета от въглеродните емисии. Основно за електричеството на тези сгради се използват изкопаеми горива. Отскоро се поставят соларни панели", казва д-р Бейг в "Зелена светлина" на БНТ.

Вграждането на фотоволтаичните елементи в стените на сградите определено ще внесе промени в архитектурните и енергийните стойности на всяка постройка. На външен вид тухлите не се много по-различни от традиционните стъклени блокчета.

Революционната идея на доктор Хасан Бейг е да постави фотоволтаични клетки вътре в тухлите.

"Поставихме по-малки соларни клетки вътре в стъклените блокове. А на повърхността има оптика. Тя фокусира слънчевата светлина и позволява през целия ден тухлите да я поглъщат. По този начин всяка клетка произвежда много повече електричество", обяснява ученият.

Прозрачните тухли на доктор Бейг осигуряват електричество, повече естествена светлина и изолация.

"Важна е и естетичната страна, защото тухлите много добре се вписват в архитектурата на сградите", казва той.

Според него технологията може да има широко приложение: да осигурява електричество в сградите, да се използва за зареждане на електромобили или пък да складира произведената енергия.

"Това е модулен продукт, което означава, че тухлите могат да се свързват в по-големи конструкции. Така ще се изграждат стени, които ще произвеждат електричество, ще пропускат дневна светлина и ще подобряват термоизолацията", обяснява още Д-р Хасан Бейг.

Надеждите му са през следващата година да започне масово производство на фотоволтаичните тухли.


Последно в Лента