Изследване: Жилищата на пушачи са токсични

stat 18:00  |  5 декември 2017 | | / Редактор Лилия Чалева
В рамките на една година в жилището се наслояват 100 грама смола В рамките на една година в жилището се наслояват 100 грама смола
Сн.: Shutterstock

Не си купувайте жилища и коли от пушачи, защото са токсични. Това показват изследванията на педиатри от Бостън.
Децата са най-застрашени. Има трета ръка дим, която се наслагва в пердетата, килимите, стените.  Това обяви пред NOVA д-р София Ангелова, пулмолог.

"Тези токсични вещества се десорбират и натрупват. Това е летлива течност, която трудно се чисти. Няма спасение. Точно това е водещото в изследването на педиатрите от Бостън", каза специалистът.

Тя призова родителите да бъдат милостиви към децата си, защото те са най-застрашени.

"Пушачите казват, че пушат под абсорбатора. Същото изследване от Бостън доказва, че вентилационните системи не пречистват въздуха и токсичните вещества се задържат", обясни специалистът.

Д-р Ангелова бе категорична, че не трябва да се пуши вкъщи.

"Изследването показва, че мишки, подложени на трета ръка дим за един месец, получават изменения в черния дроб. От пушеното в затворени пространства най-застрашени са децата",  обясни специалистът.

Установено е, че в рамките на една година в жилището се наслояват 100 грама смола. Заедно с другите отлагания всички те излъчват отрови. Причината, помещенията, в които се е пушело, да са особено вредни за децата, е че те поглъщат два пъти повече прах от възрастните. Така дефакто децата поглъщат 20 пъти повече токсини в сравнение с възрастните, които живеят в апартамента.


Последно в Лента