В САЩ ипотеката вече е по изгодна от наем

stat 13:17  |  6 декември 2017 | | / Георги Брандийски
Увеличаването на наемните равнища струва на наемателите средно около 2 хил. долара повече годишно Увеличаването на наемните равнища струва на наемателите средно около 2 хил. долара повече годишно

Нарастващите наеми в САЩ „изяждат“ все по-голям дял от доходите на домакинствата.
Това показват данни на консултантската компания Zillow, цитирани от онлайн изданието worldpropertyjournal.com. и Инвестор.

Увеличаването на наемните равнища струва на наемателите средно около 2 хил. долара повече годишно, сочат още данните на компанията.

За покриването на средностатистически месечен наем в САЩ домакинствата трябва да отделят малко над 29% от доходите си за месеца. За сравнение, историческото ниво е малко под 26%, т.е. допълнителните разходи за наем достигат 1 957 долара на година, изчислява компанията.

Същевременно средният разход на домакинство за ипотека в САЩ достига 15,4% от месечния доход спрямо 21% историческо равнище. Това спестява на домакинствата средно малко под 3 300 долара годишно, изчисляват експертите. Т.е. в момента е по-изгодно да се притежава собствен дом в САЩ, вместо да се наема.

Най-големи са разходите за наем на жилище в Сан Франциско и Сан Диего, и двата града в щата Калифорния. Делът на разходите за наем достига съответно 42,4% и 42% при средно историческо ниво от съответно 30,7% и 34,7%. Това означава, че домакинствата харчат допълнителни 11 236 долара годишно за наем в Сан Франциско, а в Сан Диего разходът скача с 5 322 долара.

Най-достъпни за американците са жилищата под наем в Сейнт Луис, където за покриване на средностатистически наем отиват 23,1% от месечния доход спрямо 21,2% средно историческо ниво на разходите. Достъпни са наемите и в Канзас сити, където домакинствата харчат 23,8% от месечните си доходи за този разход спрямо 17,5% средно историческо ниво.

Сейнт Луис отново е най-изгоден за домакинствата за ипотека. Разходът за вноската се покрива с 11,2% от месечния доход при историческо ниво от малко над 16%. Спестяването е в размер на почти 2 900 долара годишно. Втори пак е Канзас сити с 11,3%, както и Детройт със същия дял, следван от Кливланд с 11,4%.

Същевременно в Лос Анджелис е най-скъпо да се купи собствен дом, тъй като за вноска по ипотеката се харчат средно 40,8% от месечните доходи на домакинството спрямо 35,2% средно историческо ниво. Разходите се увеличават със средно почти 3 800 долара годишно.


Последно в Лента