Кога лихвите по кредитите ще започнат да растат?

stat 11:32  |  7 декември 2017 | | / Редактор Лилия Чалева
Експерти прогнозират поскъпване на лихвите по кредитите Експерти прогнозират поскъпване на лихвите по кредитите
Сн.: Bulphoto

Домакинствата все повече теглят кредити, а офертите на банките са все по-атрактивни. Спадането на лихвите по заемите обаче има своя край.
Това предупреди кредитният консултант Тихомир Тошев пред БНР.

"В началото на годината ние забелязахме доста сериозен спад на лихвите - пак във всички сегменти на кредитирането, като във втората половина на годината те се оформиха на нива между 3 и 3,8% - при такива лихви по ипотечните кредити завършваме годината, като в последните няколко месеца видяхме, че вече по-скоро има задържане - тоест лихвите спряха да падат", посочи Тошев.

Той очаква, че през следващата година те ще се задържат пак в рамките между 3 и 3,8%.

"Излязоха първите прогнози, че най-вероятно ще видим леко движение назад и леко повишение, но аз смятам, че може и да не видим такова повишение, тъй като банковият пазар е много ликвиден - депозитите продължават да растат с по-голям темп от кредитите. Има голяма ликвидност системата и голяма конкуренция между банките, която конкуренция очаквам, че ще задържи лихвите по ипотеките на нива между 3 и 3,8 и при потребителските кредити очакванията ми са те да се запазят също в рамките между 5 и 6,5 до 7%, при бизнес кредитите границите са много големи, тъй като зависи от типа на бизнеса, от типа на кредита - при бизнес кредитите лихвите ще се движат между 3 и 6%, прогнозира Тошев.

Според него първото увеличаване на лихвите по кредитите може да се очаква към края на следващата година или в началото на 2019 година, като това основно зависи от действията на Европейската централна банка.

Според финансиста Емил Хърсев не е изключено обаче първите сигнали за по-високи лихви по заемите да се усетят и по-рано, а това, че банките са готови да кредитират, показва и фактът, че донякъде са загубили от предпазливостта си при избора на кредитополучатели.


Последно в Лента