Китайци и руснаци изкупуват имотите в Гърция

stat 10:34  |  22 декември 2017 | | / Красимир Тодоров
Китайци и руснаци инвестират в гръцки имоти Китайци и руснаци инвестират в гръцки имоти
Сн.: Shutterstock

Инвеститори от Китай и Русия са се активизирали и активно изкупуват имоти в Гърция с последваща цел препродажба.
Освен печалба, те получават "Златна виза" и достъп до Европейския съюз.

"Пазарът на имоти в Гърция е един от малкото в Европа, който още не се е възстановил и не е достигнал предкризисните нива от 2007-2008 година. Това е една добра предпоставка за инвестиция сега и препродажба след време ", смята експертът от интернет сайт, специализиран в продажба на гръцки имоти Георги Качмазов.

Според него, цените на недвижимостите в Испания, Португалия, Ирландия, Полша и Унгария вече са съвсем близо до предкризисните си нива, а тези в Гърция са поевтинели за периода 2012-2017 с 45%.

Същото мнение споделя и шефът на китайска платформа за покупка на имоти в Европа Лоу.  "В Гърция лошите времена отминаха и сега е точното време да се купува имот. цените все още са ниски, но до две години пазарът ще се върне към нивата си от 2007 година", смята китайският бизнесмен.

В момента средна цена на квадратен метър жилищна площ в Гърция е 2800 евро по данни на немската статистическа компания "Статиста". Това е почти с 1000 евро по-евтино отколкото в Португалия, която също дава "Златна виза" на големи инвеститори. Гръцките имоти са по-скъпи само от тези в България, Хърватска, Румъния и Естония.

Гърция е връчила 2053 "Златни визи" от 2013 година досега, съобщи държавната инвестиционна агенция на страната. 43% от тях са дадени на китайски бизнесмени, 18% - на руски бизнесмени. По тази програма в страната са влезли над 500 милиона евро преки инвестиции.
 и.  


Последно в Лента